A rendőrség is nyomoz az egészségügyi pénzeket szétlopó kartell ügyében

2020.01.16. 11:30

Nyomoz a rendőrség az egészségügyi eszközök beszerzésére ráugró kartell ügyében - ez derült ki a levélből, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész küldött Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérdésére. A CT és MRI beszerzésekre kiépült kartell ügyében a Gazdasági Versenyhivatal január elején már hozott döntést, 1,6 milliárd forintra bírságolva az abban részt vevő cégeket, viszont a kartell feltételezett szervezői már jóval korábban kikerültek az eljárásból. 

Ahogy arról a GVH döntése kapcsán részletesen írtunk, a kartell arra alakult, hogy megcsapolja a 2015-ben kiírt kórházbeszerzési uniós pályázatokat. A hivatal közleménye szerint valaki vagy valakik megkeresték a CT-ket, MRI-ket és röntgen gépeket gyártó cégeket - a Siemenst, a Phillips-t és a GE-t - , hogy segíthetnek nekik összeszervezni a pályázatokat, előre leosztva, hogy melyik cég melyik kórházi pályázatot fogja megnyerni, és melyiken adjon be olyan ajánlatot, amiről tudja, hogy el fog bukni.

Bár a GVH nem nevezte meg a végső döntésében a koordinátorokat, korábban egy eredetileg arra gyanakodtak, hogy „a Chemium Kft. részéről eljáró Harmat Sándor és a VMD Zrt. részéről eljáró dr. Maróth Gáspár közreműködése és koordinálása mellett” valósult meg a kartellezés. Utóbbi az akadémiai kutatóintézeti hálózat vezetésével megbízott Maróth Miklós fia. 

Hadházy Ákos pár nappal a GVH döntése után kérdezte meg írásban Polt Pétertől, hogy nyomoz-e az ügyben a rendőrség, e hét szerdán pedig választ is kapott. Ebből kiderült, hogy a BRFK "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban gyanújával" nyomoz, gyanúsítottakat viszont még nem hallgattak ki az ügyben. (444.hu)