Albin
0 °C
10 °C

Matolcsy 2022-ben megreformálná a teljes eurózónát

2020.01.20. 12:03

Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Matolcsy szerint húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet – emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU  intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is.

Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja, akit idén Lámfalussy-díjjal jutalmaztak, budapesti előadásában kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak, a reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők. Szerinte a monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

Matolcsy szerint Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség:

Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült.

A jegybankelnök már korábban is írt az euró megreformálásáról, sőt, Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszterrel kvázi üzengettek egymásnak nyilvánosan a témában. Matolcsy egy korábbi konferencián egy jövőbeli, közös, aranyalapú eurázsiai kriptovaluta létrehozásáról is beszélt.