Már tíz ország korlátozta a magyar baromfi behozatalát

2020.01.30. 08:55

Már tíz ország korlátozta részben vagy teljes egészében a Magyarországról érkező baromfitermékeket, élő madarakat vagy a kapcsolódó termékeket, áll a Nébih honlapján. Részletkérdés, de ha elfogadjuk a kínai narratívát bizonyos területek önállóságáról, akkor kevesebb, hiszen Tajvan és Hongkong is a listán van. 

Kína, Tajvan vagy a Fülöp-szigetek például lényegében minden hazai baromifit és kapcsolódó terméket teljesen kitiltottak. Szingapúr csak két megyére korlátozta a tiltását, de onnan semmilyen díszmadarat se enged be. Izrael tollat se kér tőlünk, és fogságban tartott madarakkal se próbálkozzon arra felé egy darabig.

Pár hete derült ki, hogy madárinfluenzát találtak egy ácsi pulykafarmon, azóta az ország másik végében, Létavértesen is azonosították.  A betegséget jellemzően a vándormadarak terjesztik, például vándorlás közben. A mostani enyhén induló tél összezavarhatta a vadállatokat, amik így csak később, tavaly decemberben keltek útra. Ezért tört ki a járvány szokatlanabb időben, januárban.

Az országos főállatorvos szerdán elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén, hogy csökkentsék a járvány kockázatát. Emellett a baromfitartóknak a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartaniuk, a nyílt vízből pedig tilos itatniuk. Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvniuk a vadmadarakkal való érintkezéstől.