Az USA 1 milliárd dollárból akarja kitúrni az oroszokat a kelet-európai energiapiacról

2020.02.15. 11:10 Módosítva: 2020.02.15. 19:37

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap Washingtonban arról beszélt, hogy 1 milliárd dolláros alapot hoz létre az Egyesült Államok, aminek az a célja, hogy olyan energiaipari beruházásokat támogasson Kelet-Európában, ami az orosz földgáz alternatívája lehet a térségben.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Pompeo kifejezetten a Három Tenger Kezdeményezéshez tartozó országokat említette az új beruházások helyszíneként. A Three Seas Initiative (TSI) egy olyan, főleg energiaiparral foglalkozó tömörülés, amelynek Magyarország is a tagja, valamint Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia is.

Egy elég friss és kiforratlan kezdeményezésről van szó, pár évvel ezelőtt, 2016-ban alapították a régió országai. Viszont figyelemre méltó, hogy a leginkább energiapiaci egyeztető fórumként működő TSI második ülésén, 2017-ben már Donald Trump is beszélt.

Erről korábban azt írtuk, hogy a TSI a lengyeleknek új gázvezetékek, főleg egy, a térségben tervezett észak-déli folyosó építése miatt fontos, hogy ezzel jobban védve legyenek az orosz függéstől. Mellettük a horvátok szálltak be társszervezőként, akik az első, 2016-os találkozónak adtak otthont. Ők a leendő, Krk szigeti cseppfolyósított földgázt visszaalakító termináljukat (LNG) tolják, amelyet az észak-déli vezetékrendszer a lengyelek LNG-termináljával kötne össze.

Az LNG-átalakítóknak köszönhetően gyakorlatilag bárhonnan hozhatják az energiahordozót vezetékek építése nélkül – például az egyik legnagyobb LNG-előállítótól, az Egyesült Államoktól.

„Masszív energián ülünk, és már energiaexportőrök vagyunk. Szóval ha az egyiküknek energiára van szüksége, csak hívjon fel minket” – jelentette ki a 2017-es találkozón Donald Trump.