Fertőtlenítik, és két hétre karanténba rakják a bankjegyeket a kínai bankokban a koronavírus miatt

2020-02-15T132148Z 1749967332 RC211F98A67Z RTRMADP 3 CHINA-HEALT
2020.02.15. 15:35 Módosítva: 2020.02.15. 15:42

Kínában egyre több dologgal próbálkoznak, hogy valahogy lassítsák a már több mint 1500 halálos áldozatot követelő koronavírus terjedését. Az egyik ilyen, elsőre viszonylag meglepő megoldás, hogy még a bankjegyeket is karanténba rakják - írja a Guardian egy kínai sajtótájékoztatóra hivatkozva.

Kapcsolódó

Koronavírus: Hszi bekeményített, hullanak a fejek Vuhanban

Az elnökhöz közeli rendészeti vezetők vették kézbe a koronavírus-járvány kezelését. A rendszer sok gyengesége felszínre került, de a népharag nem érte el Pekinget.

A dolog úgy néz ki, hogy a fertőzött régiókból származó, a kínai központi bankba eljutó bankjegyeket először UV-fénnyel fertőtlenítik, majd magas hőmérsékletnek teszik ki, hogy elpusztítsák a kórokozókat.

Ezután a bankjegyek 7-14 napra karanténba mennek, hogy tényleg biztosan elpusztuljanak a koronavírus, alapból a szabad levegőn néhány órán keresztül életképes kórokozói, és csak ezután engedik tovább a pénzeket azokba a régiókba, ahol még nincs jelen a fertőzés.

Hogy ne fogyjanak ki a bankjegyekből, vésztartalékokat nyomnak, a járvány epicentrumának számító Hubej tartományba 4 milliárd jüan értékben küldtek új, garantáltan fertőzésmentes bankjegyeket a kínai holdújév előtti napokban.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a bankok fertőtlenítési protokollja mennyire hatásos, mivel az utóbbi években egyre elterjedtebb lett Kínában a mobilos fizetés a készpénzessel szemben. Egy 2017-es Ipsos-felmérésben a megkérdezettek háromnegyede mondta azt, hogy egy hónapon keresztül is elvannak úgy, hogy nem hasznának 100 jüannál több készpénzt.

Az viszont biztos, hogy a hivatalosan Covid-19 nevű vírus a cseppfertőzésen és a közvetlen kapcsolaton túl fertőzött tárgyakkal is képes terjedni, ezért nem árt az óvatosság a bankjegyeknél.

(Borítókép: pénz nélkül, okostelefonos app segítségével fizet egy vásárló egy pekingi szupermarketben, ez is egy mód a vírus terjedésének megakadályozására. Fotó: Reuters)