Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Győztek a környezetvédők és a londoni vezetés: nem épül meg a Heathrow 3. pályája

2020.02.27. 12:26

Helyt adott csütörtöki végzésével a londoni fellebbviteli bíróság annak a fellebbezésnek, amelyet a londoni polgármester, az érintett községi tanács és környezetvédő csoportok nyújtottak be a londoni Heathrow repülőtér harmadik pályájának megépítéséről hozott kormányzati döntés ellen – írja az MTI. 

Az előző konzervatív párti miniszterelnök, Theresa May kormánya 2018 júniusában hagyta jóvá a beruházást. Chris Grayling akkori közlekedési miniszter azzal indokolta a harmadik pálya megépítését, hogy Heathrow, a világ legnagyobb forgalmú két futópályás repülőtere „megtelt”, kapacitásszűkössége miatt lemaradásban van a globális versenytársak mögött, és ez a brit gazdaság egészére is kihat. A repterek megtelése egyébként egyre több országban okoz problémát, mert a fapados légi közlekedés gyorsabban bővül, mint ahogy a repterek infrastruktúrája. 

A londoni fellebbviteli bíróság csütörtöki végzése szerint azonban a brit kormány figyelmen kívül hagyta azokat a kötelezettségeket, amelyeket Nagy-Britannia a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vállalt a párizsi klímaegyezmény keretében.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.