Nem nőhet a járvány miatt szünetelő hitelek törlesztőrészlete a veszélyhelyzet elmúlta után sem

2020.03.25. 00:06

A legújabb Magyar Közlöny pontosítja a múlt hét szerdán bejelentett gazdasági csomagot, amelynek az a célja, hogy enyhítse a koronavírus-járvány miatt kialakuló fájdalmas gazdasági hatásokat. A mostani közlöny azt a részt pontosítja, hogy mi történik azokkal a hitelekkel a veszélyhelyzet elmúltával, amelyeknél az új intézkedések értelmében élnek a hiteltörlesztési moratóriummal az adósok.

Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. További segítség az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan – írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank korábban azt javasolta, hogy a veszélyhelyzet elmúltával vagy az történjen, hogy kitolódik a futamidő változatlan törlesztő mellett, vagy változatlan futamidő mellett a felgyülemlett kamatot a hátralevő évek között egyenletesen elosztva emelkedne meg a törlesztőrészlet.

Kapcsolódó

Törlesztési moratórium: lenne kamatszámítás, de nem tőkésedne

Az MNB legalábbis ezt javasolja, ez 50 milliárd mínuszt jelentene a bankoknak. Nagy Mártonék V alakú válságra készülnek, jövőre pedig már 5%-os növekedésre.

A kormány tovább bővíti a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti.  A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, sem annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek amellett, hogy a vételár részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatásuk is biztosított, ugyanis a cég - a nem fizetés miatt - nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

Ezen kívül arról is született rendelet, hogy a kórházak további 15 milliárd forint támogatást kapnak. Egészen pontosan az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kap 15 milliárd forintnál valamennyivel több pénzt, hogy abból egészségügyi eszközöket vásároljon. A pénz felhasználása, a beszerzések és a beszerzett eszközökkel való készletgazdálkodás  az Operatív Törzs utasítása alapján történik.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!