Ezek az üzletláncok zárnak be szombattól

D ATI20200323029
2020.03.27. 17:11 Módosítva: 2020.03.28. 11:28
A bevásárlóközpontok ugyan nem zárják be kapuikat szombattól – hiszen olyan boltok is találhatók bennük, amelyekben alapvető cikkeket lehet vásárolni –, de jóval kevesebb üzlet lesz bennük nyitva, mint amit megszokhattunk.

A pénteki kormányrendelet nem közvetlenül a boltokról, hanem az emberek mozgásáról, vásárlásáról rendelkezik, ez azonban nyilván kihat arra is, milyen típusú üzleteket szabad vagy érdemes nyitva tartani. A szöveg szerint az élelmiszerboltokba, drogériákban, gyógyszertárakba, trafikokba természetesen lehet menni, de ezen túlmenően nem tiltják meg 

a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlást

sem. Ebből levezethető, hogy a barkácsboltok, kertészeti árudák, műszaki boltok is kinyithatnak szombattól. Az azonban már nem evidens, hogy mi van például a ruhaboltokkal, optikákkal, könyvesboltokkal, lakberendezési boltokkal és egyéb, tipikusan bevásárlóközpontokban található üzletekkel, ezért felhívtunk néhány nagyobbat, és érdeklődtünk náluk. 

A Zara központjában közölték, hogy szombattól az összes üzlet bezár. Mivel a láncolat egy nagyobb, több márkát tulajdonló cégcsoport, az Inditex része, valószínűleg ugyanez igaz a többi boltjukra, így a Bershkára, Pull and Bearre és a Stradivariusra is.

A H&M-nél péntek délután tájékoztatták a dolgozókat, hogy szombattól ők sem lesznek nyitva. A C&A már március 23-án kitett a honlapjára egy közleményt, miszerint bezárják 1300 európai boltjukat, és az online vásárlást ajánlják, bár ebben még arról írnak, hogy Magyarországon a szabályoknak megfelelően nyitva lesznek délután 3-ig – emailben érdeklődtünk, nyitva lesznek-e a pénteki rendelet után is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

A Decathlon is pénteken közölte: minden magyarországi boltra lakat kerül egy időre a dolgozók és a vásárlók védelmében. Cikkünk megjelenése után a túrafelszerelésekre szakosodott Mountex lánc is azt írta az Indexnek, szombattól bezárnak, kizárólag online lehet majd rendelni. 

A Líra könyvesboltlánc cikkünk megjelenése után írt az Indexnek, hogy hálózata ideiglenesen zárva tart, de online könyváruháza folyamatosan fogadja a rendeléseket és szállít ki az egész ország területén.

A bútor- és lakberendezési boltok határesetnek tűnnek, mert éppenséggel árulnak munkavégzéshez kapcsolódó cikkeket, ettől függetlenül az IKEA például már korábban bezárt magától. Az RS Bútor jelezte az Indexnek, hogy ők nyitva lesznek szombattól is, mivel sok munkavégzéshez szükséges bútor kapható náluk. A JYSK ügyfélszolgálata is azt közölte, hogy nyitva maradnak a korábbi szigorított nyitvatartási rendnek megfelelően (délután 3-ig). 

A sürgős szemüveg és kontaktlencse-beszerzés miatt izgulóknak jó hír, hogy úgy tudjuk, az Optic World láncolat üzletei nyitva maradnak szombattól is (az Ofotértet és a Vision Expresst egyelőre nem sikerült elérnünk).

Attól függetlenül persze, hogy bizonyos üzlettípusok a rendelet alapján nyitva tarthatnak, még nem kötelező nyitva lenniük (ahogy például az IKEA is bezárt már korábban). De az általunk megkeresett üzletek élnek a lehetőséggel, és kinyitnak; így például a Media Markt ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szombattól marad az eddigi ügymenet, és az Oázis kertészet is közölte, hogy nyitva lesznek. 

Frissítés: Péntek este a Libri is közölte, hogy az életbe lépett kijárási korlátozás miatt a Libri könyvesboltok is ideiglenesen bezárnak. A cég közleményében azt írja, hogy a bolti átvétellel kért, függőben lévő online rendeléseket törölniük kellett, az esetlegesen felhasznált törzsvásárlói pontokat a cég jóváírja vásárlók egyenlegén. A házhoz szállítás és a könyvesboltokon kívüli átvétel viszont továbbra is működik, így a korlátozások alatt is lehet könyvet rendelni.

Szintén péntek este az Indexnek írt levelében a Budmil Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedűs Vilmos megírta, a Budmil 43 üzlete már március 23-án bezárt, "dolgozóink és a vevők egészségének megőrzése érdekében". A cég 230 munkatársa jelenleg fizetett szabadságon van, de a sorsuk egyelőre bizonytalan, ugyanis "a kormány nem hoz olyan döntést, hogy az üzletközpontok zárjanak be, így a Bérbeadók kérik a bérleti díjak és egyéb költségek további fizetését".

A cégnek bevétele a boltbezárások után nincs, csak kiadásai

(Borítókép:  Védőmaszkot viselő takarító dolgozik a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. - fotó: Balázs Attila / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Megtakarítás