Hangosbemondóval terelik ki a Tescókból a 65 év felettieket

2020.03.28. 14:08 Módosítva: 2020.03.28. 14:23

Szombaton életbe léptek az új bevásárlási szabályok, amelyek értelmében az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és piacokon bevásárlási sávokat hoztak létre. Ezeknek a lényege, hogy elválasszák a veszélyeztetettebb, 65 évesnél idősebb populációt a fiatalabbtól. A megoldás értelmében a 65 évnél idősebb személyek csak 9 és 12 óra között intézhetik a bevásárlásaikat, ebben az időben csak ők vásárolhatnak az üzletekben, piacokon.

Kapcsolódó

Mit szabad és mit nem a kijárási korlátozásban?

A kutyát levihetem? Fodrászhoz elmehetek? Összeszedtük, ami a friss kormányrendeletből kiolvasható, és azt is, ami nem.

Megkeresésünkre a Tesco már be is számolt az első tapasztalatokról, ahogy arról is, hogy milyen módszerekkel igyekeznek lebonyolítani a vásárlócseréket.

Az üzletlánc sajtóosztályától azt tudtuk meg, hogy pánikvásárlásra utaló információik nincsenek, a szombat délelőtt fennakadások, atrocitások nélkül bonyolódott le.

„A 18 év alattiak alkoholvásárlási tilalmának betartásához hasonlóan működik ez a folyamat is. Amennyiben a vásárló valószínűsíthetően nem tartozik a megfelelő korcsoportba, a személy- és vagyonőr (illetve, ahol ez nem biztosított, a műszak- és áruházvezető) kollégáink udvariasan megkérik az érintett vásárlót, hogy igazolja az életkorát. Amennyiben a vásárló ennek nem tesz eleget, kollégánk udvariasan felszólítja a távozásra, és felhívja figyelmét a jogszabályban foglaltakra" - írta kérdésünkre a sajtóosztály arról, hogyan próbálják meg kiszűrni a vásárlókat.

A vásárlócserét alapvetően hangosbemondós figyelemfelhívással igyekeznek gördülékenyebbé tenni. „ A hangosbemondón 8:20-kor, 8:30-kor és 8:40-kor is adunk általános tájékoztatást. Emellett 8:45-kor a hangosbemondókon keresztül (ahol nincs hangosbemondó, ezek jellemzően a Tesco expressz boltok, ott ez élőerővel történik meg) is megkérjük az áruházaink eladóterében tartózkodó 65 év alattiakat, hogy fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret. Ugyanezt 11:45-kor is megtesszük, amikor az eladótérben tartózkodó 65 év felettieket kérjük meg udvariasan, hogy a saját biztonságuk érdekében 12-ig fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret" - írta a sajtóosztály.

Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy a vendégforgalom hogyan alakult az egyes üzletekben, erre várni kell addig, amíg kellő mennyiségű adat fut be a különféle láncokhoz.

Több iparági forrásból viszont úgy értesültünk, hogy a három órás sáv valószínűleg túl széles, a kiskereskedelemben dolgozóktól olyan információkat kaptunk, hogy a túl szélesre hagyott sáv a többi vásárló bevásárlását nehezíti meg. Több helyen azt mondták, valószínűleg elég lenne két óra is, ahogy olyan információkat is kaptunk, hogy a sávos megoldás alkalmazására valószínűleg hétvégén sem lenne indokolt, csupán hétköznapokon.

Önnek mik a tapasztalatai?

Tömegeket látott valahol, vagy éppen ellenkezőleg, üresek voltak az üzletek? Küldje el nekünk, ha fotózott, látott valami érdekeset! Mindenképpen írja meg, hogy hol és mikor történt, amiről beszámol!

Küldje el, mit tapasztalt!
Küldjön képet, írjon nekünk!
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Lakáshitel