Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása

2020.04.01. 15:30 Módosítva: 2020.04.01. 15:37

A jegybank honlapján közölte, hogy egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az indoklás szerint az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést. Az egyhetes betéti eszközt a jegybank minden héten meghirdeti. Az első tender időpontja április 2. csütörtök.

Mint írják, az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják. Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor. Az egyhetes betéti eszköz a jegybank likviditásszabályozási eszköztárának elemeként hozzájárulhat a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javításához és támogathatja a bankok egynapos betétállományának csökkenését. 

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe. A Portfolio elemzése szerint a

mostani lépés gyakorlatilag jelentős kamatemeléssel ér fel, így mától már nem a magyar a világ leglazább jegybankja.

A betéti tendert a jegybank minden héten meghirdeti, az elszámolás a tender napján történik meg. A tendereken elfogadott ajánlatok mennyiségét a jegybank a mindenkori likviditási folyamatok alapján határozza meg. Az MNB az egyhetes betéti eszközt mindaddig aktívan használja és rendszeresen meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az eszköz paraméterei az MNB honlapján érhetők el.

Az első tender időpontja április 2. csütörtök, a tender paramétereit az MNB 12:00 órakor teszi közzé. A tenderről szóló hír hatására a forint árfolyamának zuhanása megállt, korábban már majdnem elérte a 370 forintot az euró jegyzése, a bejelentést követően ez visszakúszott 367-re. Ugyanakkor az Index által megkérdezett elemző szerint elsősorban politikai okai vannak a forintgyengülésnek. Ebből kiindulva az MNB lépéseivel csak korlátozottan lehet javítani a mostani, rekordgyenge árfolyamon.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Lakáshitel