Mihály
2 °C
16 °C

80 százalékkal csökkent a MÁV utasainak száma

2020.04.07. 10:44

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest – mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, eléri a 90 százalékot.

A nemzetközi forgalomban még ennél is nagyobb a visszaesés: az utasok 97-98 százaléka hiányzik, szinte csak Ausztria és Németország felé van naponta pár vonat.

A vezérigazgató elmondása szerint a MÁV utasainak a felét a Budapest környéki elővárosi forgalom adja, és itt előfordulnak még most is olyan járatok, amelyeknek a kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot.

A járatok március 30-a óta tanszüneti menetrend szerint közlekednek, körülbelül 150-nel kevesebb vonat jár. A válság előtt mintegy 3300 személyvonat közlekedett az országban naponta, most pedig mintegy 3150 – ismertette Homolya Róbert. Mindezek ellenére az elnök-vezérigazgató azt mondta, „a vasút közlekedik és a vasúti szolgáltatás – járványügyi helyzet ide vagy oda – zavartalan”.