Jeff Bezost 24 milliárd dollárral tette gazdagabbá a koronavírus

2020.04.15. 12:04

A világ leggazdagabb embere, az Amazont alapító és vezető Jeff Bezos, úgy tűnik, igen jól járt a koronavírus-járvánnyal, pontosabban az emiatt elrendelt kijárási korlátozásokkal, a felpörgő online kereskedelem miatt ugyanis vagyona 24 milliárd dollárral emelkedett – írja a BBC. Ezzel Bezos a Bloomberg milliárdosindexe szerint jelenleg 138 milliárdos vagyonnal a leggazdagabb ember a világon. 

Bezos vagyona mindig az Amazon árfolyamától függ, az ő kezében van ugyanis a cég részvényeinek 11 százaléka. És míg a járvány okozta gazdasági válságot a legtöbb iparág eléggé megszenvedi, az online kereskedelem érthető módon nagyon felpörgött. Ennek köszönhetően pedig az Amazon részvényárfolyama kedden 5,3 százalékkal emelkedett, rendesen megdobva Bezos vagyonát. 

Igaz, Bezos a válság elején még bukott, a világ legtöbb milliárdosához képest, március elején például  14 milliárd dollárral  csökkent a vagyona, a hónap végére viszont már csak  9 milliárd dollárral  volt kevesebb pénze, mint januárban. Az Amazon munkásai mindeközben a cég több telephelyén is tiltakoztak, amiért állításuk szerint nem kapnak megfelelő védőfelszereléseket, és mert az Amazon nem tesz meg mindent azért, hogy a dolgozók ne kapják el a fertőzést. Az egyik ilyen tüntetést szervező dolgozót viszont egyszerűen kirúgták. 

Nem csak Bezos bankszámláját toldotta meg a koronavírus. A Walmart és Asda láncokat tulajdonló Walton család vagyona szintén emelkedett a válság okozta bevásárlási láz hatására, a világ leggazdagabb családja 5 százalékkal lett gazdagabb az elmúlt időben, ezzel 169 milliárd dolláros vagyonnal gazdálkodhatnak. Jól járt még a válsággal az online konferenciákhoz használt Zoom alkalmazást fejlesztő cég alapítója, Eric Yuan, akinek vagyona megduplázódott a válság alatt, jelenleg 7,5 milliárd dollárt ér. Mindezt annak ellenére, hogy az alkalmazással egyre több biztonsági probléma van, ezért hivatalos szervek New York állam oktatási hivatalától a Magyar Ügyvédi Kamaráig inkább lebeszélik a tagjaikat a használatáról.