Mozgáskorlátozottak ezrei maradhatnak ortopéd cipő nélkül

2020.04.20. 13:59

Májustól szüneteltetik a tevékenységüket az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének tagjai, adta hírül a szövetség az MTI OS-en közzétett közleményében.

Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus (COVID 19) miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzet, hanem az évtizedek óta egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alul finanszírozó, mára működésképtelen gazdasági helyzet.

"Az elmúlt évtizedben is, de kifejezetten a járvány kialakulásának megjelenése óta minden ehhez a területhez köthető hivatal felé többször is írásban jeleztük a GYSE ellátással kapcsolatosan megjelenő szakmai és gazdasági problémáinkat egyaránt. Szövetségeink tagjainak meghatározó többsége mára a csődközeli helyzetbe került, többen már bezártak, dolgozókat küldtek el, már csak néhányan, de erőn felül próbálják még folytatni az egészségügyi szolgáltatói tevékenységüket." – írja az Szövetség.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetség szerint az általuk jelzett problémákra eddig egyetlen kormányzati szerv sem nyújtott segítséget, és a múlt héten megjelenő gazdasági mentőcsomag elemei pedig nem alkalmazhatók rájuk.

A korábbi hitel fizetési halasztások, járulék és egyéb közteher csökkentések, fizetési könnyítések nálunk sajnos nem adtak érdemi segítséget a szakmáinkra nézve.

"Az egészségbiztosítóval kötött támogatási szerződéseinkre sajnos nem vonatkozik az átalány finanszírozás, mint a kórházak, szakrendelők esetében, így ebből az intézkedés csomagból, mint egyedi eszközgyártók és egészségügyi szolgáltatók szintén kimaradtunk" – írják.

A Szövetség szerint a járvány kezdete óta a következő dolgok nehezítették mégtovább a tagok életét:

  • a segédeszközökre igényt tartó betegek jelentős része a legtöbb esetben nem vette át a korábban megrendelt és elkészült egyedi termékeket, sem a gyártói kiszolgálói helyeken, sem pedig az otthonukban felkeresve, félve a fertőzésveszélytől,
  • a szakrendelések országos szinten leálltak,-kórházakba, rendelőkbe tilos a belépés
  • a tele-medicina a mozgásszervi rehabilitációban nem működik.

A szövetség szerint az is probléma, hogy a szakorvosok kivétel nélkül más beosztásban, vegyes osztályokon dolgoznak, ügyelnek, helyettesítenek, COVID-osztályokat segítenek a munkájukkal az átszervezésben vagy az életkoruk miatt nem dolgozhatnak, így a vényfelírás szünetel.

A fentiek, és számos egyéb nehézség ellenére a tagok megpróbáltak tovább szolgáltani az elmúlt két hónapban megjelent COVID-19 egészségügyi veszélyhelyzetben, de csak eddig tudták folytatni.

Mára az alapanyag, alkatrész és segédanyag utánpótlás is akadozik, beszerzési lehetőségeink korlátozottá váltak. A hazai egyedi ortopédiai eszközgyártói vállalkozásokban speciális szaktudással és több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, – országosan több ezer főt számláló munkavállalói közösség – veszíti el munkahelyét egyik napról a másikra, melynek pótlása a jövőben megoldhatatlan helyzetet fog eredményezni.

"Végezetül szeretnénk jelezni Önök és valamennyi fogyatékos, mozgássérült honfitársunk felé, hogy a szövetségeinkhez köthető vállalkozások jelentős része 2020. májusától egyáltalán nem fog tudni szolgáltatni, így országos szinten leállhat és megszűnhet az egyedi gyógyászati segédeszközökkel történő betegellátás és kiszolgálás, ha nem történik azonnali és érdemi beavatkozás ezen a területen" – írja a szövetség, akik azonnali segítséget szeretnének, ugyanis szerintük nehezen helyrehozható károk keletkeznek, ha most hagyják tönkremenni a szakmát.