Eltűnhet a hús az amerikai boltokból a járvány miatt

2020.04.28. 16:44 Módosítva: 2020.04.28. 17:38

A világ második legnagyobb csirkehús-feldolgozója, az amerikai Tyson Foods a New York Timesban, a Washington Postban és az Arkansas Democrat-Gazette-ben megjelent egész oldalas hirdetésben hívja fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány miatt több millió kiló hús tűnhet el a boltok polcairól. 

Limitált mennyiségben tudjunk ellátni az üzleteket áruval, és ez addig így is marad, ameddig üzemeink zárva lesznek

– írta a cég vezetője, John Tyson. Szerinte a mostani krízis rávilágít, mennyire sérülékeny a termelési lánc, az amerikai farmerek állatok milliót – csirkéket, disznókat, marhákat – lesznek kénytelenek leölni azért, mert nem működnek a feldolgozóüzemek. 

A járvány miatt a cégnek be kellett zárnia Iowában, Indianában, Waterloo-ban és Logansportban működő üzemeit. Ezekben körülbelül 100 ezren dolgoznak, őket elkezdték tesztelni koronavírusra. 

A waterloo-i üzemben 2800-an dolgoznak, közülük 182-en fertőződtek meg a vírussal. A CNN beszélt az üzem három dolgozójával, akik azt állították, hogy a cég nem tett meg mindent a biztonságuk érdekében, a távolságtartásra vonatkozó előírásokat lehetetlen volt betartani. Tyson ezt tagadta, elmondása szerint az üzemeket naponta fertőtlenítették, folyamatosan mérték a dolgozók testhőmérsékletét, maszkokkal látták el őket. 

Nem csak a Tyson Food üzemeiben volt probléma, több nagyobb húsfeldolgozó üzemnek kellett bezárnia a dolgozók megbetegedése miatt. A sertéshúsipart különösen érzékenyen érinti a járvány; a három legnagyobb bezárt üzem (köztük a Tyson Foods waterloo-i egysége) adja az Egyesült Államok sertéshús-előállításának 15 százalékát. (CNN)

Az Egyesült Államokban regisztrálták a világon a legtöbb fertőzöttet, több mint egymilliót, a halálos áldozatok száma meghaladja az 56 ezret.