Szervác, Imola
12 °C
16 °C

12 EU-tagállam kezdeményezi, hogy a légitársaságoknak ne kelljen teljes kártérítést fizetniük a törölt járataik után

GettyImages-1208885931
2020.04.30. 05:22

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit, írja az MTI. Az érintett országok közlekedési miniszterei azzal fordultak szerdán az Európai Bizottsághoz, hogy a válságra tekintettel sürgősséggel függesszék fel a jelenlegi irányelv egyes elemeinek alkalmazását, és így

a légitársaságoknak ne kelljen teljes kártérítést fizetniük a törölt járataik után, elegendő legyen később felhasználható kuponokat felkínálniuk az utasoknak.

A változtatási tervezet értelmében ezek a kuponok csak meghatározott ideig lennének érvényesek, és amennyiben eddig a határidőig nem használnák fel őket, járna a visszatérítés.

Az aláírók szerint a megoldás úgy enyhítené a vállalatok terheit, hogy közben megfelelő védelmet biztosítana a fogyasztók számára. A közös nyilatkozatot Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Málta és Portugália írta alá.

Az uniós szakminiszterek tanácsülésén azonban több résztvevő is szót emelt a javasolt módosítások ellen, döntés pedig nem született.

Az Európai Bizottság illetékes tagja korábban kiemelte, hogy a légitársaságok kötelesek visszatérítést fizetni a törölt járataik után, ennek a kiváltása kuponnal egyedül az utasok beleegyezésével elfogadható. Az Eurocontrol április elején azt közölte, hogy

a légi járatok egy évvel ezelőtti számának mindössze 12-14 százaléka közlekedik Európában.

A világon legalább 70 olyan légitársaság van, amely teljes egészében leállította vagy a közeljövőben leállítja a teljes flottáját, közöttük az Emirates, az Etihad és az Easyjet. Összesen több mint 16 ezer repülőgépet vontak ki a forgalomból a légitársaságok ideiglenesen.

Több társaság, köztük a Lufthansa és az Air France-KLM is állami segítséget kért a válság átvészeléséhez, az egész légiközlekedést érintő ipar hatalmas gondokkal küzd.

(Borítókép: Törölt járatokat mutató tájékoztató tábla egy francia repülőtéren 2020. április 1-jén. Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / Getty Images)