20 millió euróval támogatja a francia kormány, hogy a járvány után biciklizzenek az emberek

2020.04.30. 19:19 Módosítva: 2020.04.30. 19:44

A francia kormány azt szeretné, ha a franciák a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások feloldása után sem ülnének vissza annyit az autóikba, helyette a kisebb útjaikat kerékpáron tennék meg, ezért 20 millió eurós programmal támogatják a francia biciklistákat – írja a BBC.

A járvány egyik pozitív mellékhatása volt világszerte, hogy csökkent a károsanyag-kibocsátás és a légszennyezettség, Emmanuel Macron kormánya pedig azt szeretné, ha ez így is maradna azután is, hogy május 11-től fokozatosan feloldják a kijárási korlátozásokat az országban. Ennek érdekében Elisabeth Borne ökológiai átállásért felelős miniszter bejelentette, hogy kijelölnek majd 3000 kerékpárszervizt szerte az országban, a kerékpárosok javítási költségeit pedig 50 euróig átvállalja az állam. Nem erre megy el viszont a teljes 20 millió euró, a program részeként kerékpártárolókat építenek majd ki, és biciklis tanfolyamokat is tartanak majd, a helyi önkormányzatokat pedig kerékpárutak építésére és felújítására ösztönzik. 

Borne szerint normális esetben az országban megtett autós utak 60 százaléka rövidebb mint 5 kilométer, a kerékpárosok támogatásával pedig azt szeretnék elérni, hogy az ilyen rövid utakra, ha tehetik, az emberek inkább pattanjanak biciklire ahelyett, hogy autóba ülnek.