Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Tízmillió liter sört kell kiönteni Franciaországban, mert megromlott a járvány miatt

2020.05.06. 19:56

Franciaországban négy olimpiai úszómedencényi, körülbelül 10 millió liter sört kell a közeljövőben megsemmisíteni, mert fogyasztásra alkalmatlanokká váltak a koronavírus-járvány miatt - írja az AFP.

Jellemzően kisüzemi sörökről van szó, Franciaországot a legtöbben a borral azonosítják, de az elmúlt években berobbant az országban a kisüzemi sörfőzés, a legtöbb ilyen sör pedig szűretlen, pasztörizálatlan, ezért csak rövid ideig eltartható. A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések miatt pedig nem tudták a söröket forgalomba hozni.

„Ezek nagyon komlós sörök, és ha sokáig tárolják őket, ha több mint 2-3 hónapot töltenek el raktárban, akkor az illatuk, az aromájuk legyengül, az ízük megváltozik" - mondta Maxime Costilhes a francia sörfőzdék egyesületének elnöke.

Az egyesület szerint a hirtelen és szigorú lezárások miatt esélyük sem volt megmenteni a söröket, amik egyébként az éves francia termelés egy kis százalékát teszik csak ki, de így is több millió euró veszteséget okoznak. Franciaországban évente nagyjából 2250 millió liter sört állítanak elő.

A veszteségek az elnök szerint azért is különösen súlyosak, mert a kisüzemi sörfőzés térnyerése miatt rengeteg fejlesztés történt 2019-ben, ezért a beruházások miatt egyébként is eladósodott főzdék nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A főzdék több mint hetven százaléka számolt be több mint ötven százalékos bevételkiesésről március eleje óta.