Berobbant az állami programozóprogram, egy nap alatt 15 ezer jelentkező

2020.05.12. 21:56

A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra – közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László.

György László elmondta, mivel a koronavírus-járvány miatt sokaknak felszabadult valamennyi ideje, sokan elveszítették az állásukat, így ezt a helyzetet ki lehet használni arra, hogy fejlesszék digitális ismereteiket, annak érdekében, hogy a XXI. században akár a "jég hátán" is megéljenek.

A május 25-én induló ingyenes felnőttképzésre a https://ujratervezes.nive.hu vagy a www.vali.ifka.hu weboldalon lehet jelentkezni – tette hozzá.

A kurzusról beszélve György elmondta, hogy az intenzív képzést befejező vállalkozók például képesek lesznek arra, hogy megtervezzék a cégük honlapját, vagy lefolytassanak egy kampányt a közösségi médiában. Ugyanakkor alapvető programozási és módszertani ismereteket is magukévá tehetnek – a karrierváltó programozóképzések viszont fél-egyévesek, így az ingyenes, állami tanfolyam főleg az alapismeretek elsajátítására lehet elég.

Az oldalakon elérhető vázlatos tanterv alapján a képzés menete:

  • A Windows operációs rendszer használatára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása
  • hálózati alapfogalmakkal való megismerkedés;
  • a különféle fejlesztési módszertani elemek megismerése (tervezés, implementálás, tesztelés, élesbe állítás), a fejlesztésben részt vevő személyek feladatainak és felelősségi köreinek megismerése;
  • bevezetés a Git verziókövető rendszerbe (ezzel többek között a közös csoportmunkára készülnek elő a hallgatók);
  • a HTML, CSS, JavaScript alapjainak elsajátítása (ezekkel a későbbiekben weboldalakat lehet készíteni).