Csúnyán megugrott a munkanélküliség áprilisban

2020.05.22. 09:45

Váratlanul grafikonban kiadott néhány áprilisi munkaerőpiaci adatot a KSH, elvileg csak május 27-én számoltak volna be erről. Mindenesetre ebben az látszik, hogy nagyon sok embert rúghattak ki áprilisban is, 428 ezer főre ugrott a potenciális munkaerő-tartalék. Ebben a kategóriában a legtöbb ember benne van, akit a köznyelv munkanélküliként szokott emlegetni, nem csak a hivatalos munkanélküliek. 

 Ezen belül is a hivatalos munkanélküliek száma nagyjából csak 20 ezerrel ugrott meg, áprilisban 187 ezerre, mert a kirúgottak jó részét az inaktívokhoz sorolták. Például egy pincér hiába szeretett volna dolgozni két héten belül, ezt nem tudta volna megtenni áprilisban, így az inaktívokhoz kellett számolni. Azt sejthetjük azonban, hogy ezek az emberek szeretnének dolgozni, ha lesz rá módjuk. Február óta több mint 120 ezer fővel nőtt a KSH-nál mért potenciális munkaerő-tartalék. 

Bodó Sándor, az ITM-hez tartozó foglalkoztatáspolitikai államtitkár tegnap azt is bejelentette, hogy regisztrált álláskeresőként jelenleg 330 ezer embert tartanak nyilván. A válság okozta munkaerőpiaci változások végleges adatait valószínűleg egyébként még később fogjuk csak pontosan látni. 

Definíciós különbségek

A két fogalom nem ugyanaz, más a definíció, teljesen eltérő az alkalmazott mérési módszer, míg ugyanis a nyilvántartott álláskeresők adatai az NSZF nyilvántartásán alapulnak, a KSH által publikált munkanélküliek száma lakossági kérdőíves kutatásból származik. Mindkét statisztikának vannak előnyei és lényeges korlátai is, de a kettő együtt többet mond, mint bármelyikük egymagában.

NFSZ-nél nyilvántartott álláskereső a KSH magyarázata szerint az a személy, aki a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül, és az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll, és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és elhelyezkedése érdekében az illetékes kirendeltséggel együttműködik, és akit az illetékes kirendeltség álláskeresőként nyilvántart.

Munkanélküli nálunk az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől átmenetileg távol volt; a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát; két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, illetve már talált munkát, ahol 90 napon (2002-ig 30 napon) belül dolgozni kezd.