Boglárka
19 °C
35 °C

A kormány megadja az állami garanciát: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel

2020.05.23. 16:28 Módosítva: 2020.05.23. 23:00

Orbán Viktor felhatalmazta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy aláírja a Magyarország számára is ideiglenes támogatást nyújtó közös uniós eszköz létrehozásáról szóló önkéntes garanciavállalási megállapodást – vette észre a Magyar Közlönyben az Mfor

A hitelt a koronavírus-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatok mérséklésére lehet majd lehívni. Az Európai Unió Tanácsa május 19-én fogadott el rendeletet a szükséghelyzeti az ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről, amelynek keretében

összesen 100 milliárd euró összegű kölcsönt hívhatnak le a tagállamok kedvező feltételek mellett.

Az eszközzel a tagállamok uniós pénzügyi támogatást igényelhetnek olyan állami  kiadások megemelkedésének finanszírozásához, amelyek a járvány ellen hozott nemzeti intézkedések nyomán merültek fel. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek és az ahhoz hasonló – többek között az önálló vállalkozóknak biztosított – intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

Azért, hogy a tagállamok kedvező feltételekkel kaphassák a támogatást az Európai Bizottság forrást gyűjt majd a nemzetközi tőkepiacokon. Az eszközhöz kapcsolódó hiteleket az uniós költségvetésből és a tagállamok által az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányának megfelelően nyújtott garanciákból fogják fedezni – az ehhez való magyar hozzájárulásról szól a friss kormányrendelet. Ha a többi uniós tagállam is így tesz, akkor folyósítható lesz Magyarország számára is uniós kölcsön. A garanciák teljes összege 25 milliárd euró lesz.

Az uniós koronavírus-válságkezelés költségeivel, és a következő költségvetéssel kapcsolatos dilemmákról (vannak ilyen bőven) itt olvashat részletesebben.