Úgy fest, nem is létezik a német tőzsdei óriás 1,9 milliárd eurója, ami kihúzhatná a bajból

2020.06.22. 15:59

Nagyon úgy tűnik, hogy nem létezik a Wirecard AG 1,9 milliárd eurója, amelyről korábban azt állította a bajba jutott német pénzügyi cég, hogy egy ázsiai bankban parkoltatják – írja a Bloomberg. 

Az egyik legnagyobb német tőzsdei vállalat, a Wirecard azzal került be nemrég a hírekbe, hogy a fel kellett függeszteni hivatalából az egyik vezető tisztségviselőjét, miután a cég éves auditján 1,9 milliárd euró hiányt találtak. Akkor még úgy volt, hogy a pénz meglehet a fülöp-szigeteki BDO Unibanknál, az állítás azonban rögtön bűzleni kezdett, mert a bank közleményt adott ki, miszerint a Wirecard nem is az ügyfelük, ellenben egy alkalmazott egy magánakciója keretében hamis dokumentumokat állított ki a nevükben. A Wirecard részvényei a hírekre meredeken zuhantak, ami további likviditási problémákhoz vezetett.

A friss hírek szerint a Wirecard tárgyalásban van a hitelezőivel (akik több átláthatóságot követlenek a további finanszírozás fejében) és teljeskörű átstrukturálást tervez végrehajtani, miután visszavonta a korábban közölt adatokat a 2019-es üzleti évről és 2020 első negyedévéről.

A cég most közölte, erős a valószínűsége annak, hogy a korábban emlegetett 1,9 milliárd eurós pénzügyi alap nem is létezik. A Moody's hitelminősítő a hírekre reagálva visszavonta a Wirecard minősítését, mert úgy látja, nem elégségesek, nem megfelelőek a rendelkezésre álló, a cég helyzetét leíró adatok ahhoz, hogy bármilyen reális értékelést lehessen róla adni jelenleg. A Wirecard részvényei hétfőn folytatták a zuhanást a frankfurti tőzsdén, kora délutánra értékük közel 40 százalékát vesztették el. Egy hetes távlatban a zuhanás mértéke már eléri a 90 százalékot.

A Wirecarddal kapcsolatos események tovább gyengítik az egyébként sem túl acélos német pénzügyi szektort, a cég helyzetét jellemezve a BaFin (a legnagyobb német pénzügyi szabályozó) képviselője úgy nyilatkozott: "Ez egy katasztrófa, szégyen, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett."