Új MNB-alelnök: júliusban újabb 0,15 százalékos kamatcsökkentés jöhet

2020.06.26. 07:59 Módosítva: 2020.06.26. 14:58

Júliusban újabb 15 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a monetáris tanács, ezt fogja javasolni Virág Barnabás, az MNB új alelnöke, mondta pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! pénteki műsorában.

Az alelnök hangsúlyozta azonban, hogy a júliusi újabb kamatcsökkentés után meg kell állni, a 0,6 százalékpontos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást. Nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni - mondta.

Hozzátette: azok az elemzői várakozások, miszerint kamatcsökkentési ciklusra lehet számítani, túlzóak. Az MNB más stratégiát követ, mint a régiós jegybankok, és biztonsági távolságot szeretne tartani a nulla közeli tartománytól.

Emlékeztetett: kedden az MNB 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ezzel azt üzenték, hogy a jegybank elkötelezett a gazdasági kilábalás és az árstabilitás fenntartása mellett - erősítette meg az alelnök.

Virág Barnabás beszélt arról is, hogy továbbra is optimisták, és a járvány utáni gazdasági felpattanásra számítanak. Ennek egyik kulcseleme, hogy a kormányzati beruházások területén komoly felívelés jöhet, a tervezett beruházásokat előrébb lehet hozni. A másik pedig az MNB Növekedési kötvényprogramja és a Növekedési hitelprogram (Nhp) Hajrá, amelyek a második fél évtől erős növekedést okozhatnak. A visszajelzések szerint az év végéig 1000 milliárd forint új forrást juttat majd el a gazdaságba az Nhp Hajrá - mondta.

Mint ismert, június 23-án ismét rohamos gyengülésbe kezdett a magyar fizetőeszköz, aznap, amikor – miközben a forint védelmében sokan már inkább kamatemelést vártak – a Magyar Nemzeti Bank 15 bázisponttal tovább csökkentette az alapkamatot, az új szint 0,75 százalék. Pénteken ismét gyengült a forint: az euró 355 forinton forgott délután fél három körül, csütörtök este még 353,83 forint körül mozgott.

Virág Barnabás a Kossuth Rádióban azt mondta, az MNB fő célja a pénzügyi rendszer stabilitása, a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. "Minden ilyen elmozdulást ennek megfelelően kell értékelni, hogy ezekre a célokra milyen hatással van" - közölte a forint gyengülésével kapcsolatban az MNB új alelnöke, aki a közelmúltban váratlanul váltotta ebben a pozíciójában Nagy Mártont, aki azóta a kormányfőtől új megbízatást kapott. „Folyamatosan vizsgáljuk a helyzetet és folyamatosan elemezzük a folyamatokat” - közölte.