Beadták az Airbnb-törvényt, korlátozhatják az önkormányzatok, hány napra adunk ki lakást turistáknak

2020.07.13. 14:47 Módosítva: 2020.07.13. 15:12

Benyújtották a parlamentnek a rövid távú lakáskiadás újraszabályozását célzó törvényjavaslatot.

A Rogán Antal által jegyzett módosító legfontosabb része a kereskedelemről szóló 2005-ös törvény módosítása, itt definiálják a magánszálláshely és az egyéb szálláshely fogalmát, illetve jelölik ki az önkormányzatok hatáskörét a szálláshelyek működési feltételeinek meghatározására. 

A szöveg szerint a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeit (így például a bejelentést, adatszolgáltatást) a kormány állapítja meg rendeleti úton, az önkormányzatok azonban jogosítványt kapnak, hogy saját rendeletben megállapíthassák

az érintett szálláshelyeken az egy naptári éven belül szolgáltatásra felhasználható napok számát.

Vagyis nyugat-európai nagyvárosokhoz hasonlóan itthon is megvalósulhat az a gyakorlat, hogy az önkormányzat megszabja, maximum hány vendégéjszakára adhatjuk ki rövid távra, turistáknak a lakásunkat (a gyakorlatban ez többnyire az Airbnb-n, Bookingon és hasonló oldalakon keresztüli kiadást jelent). Az új jogkört a települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat képviselő-testülete élvezheti, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen pedig a fővárosi önkormányzat közgyűlése. Ha megszavazzák (ami biztosnak tekinthető), a törvény már augusztus 1-jén hatályba lép, innentől kezdve jöhetnek az önkormányzati rendeletek.

Nyolc szobáig, és azon túl

A javaslat szerint magánszálláshelynek minősül az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat. Egyéb szálláshelynek azokat a szálláshelyeket tekinti a javaslat, amelyek nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás céljából épült épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrészek, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

A javaslat indoklása szerint a szabályozás rugalmasságát az biztosítja, hogy a tevékenység korlátozására nem országosan egységesen, hanem helyben kerül sor, és hogy az önkormányzat nem köteles korlátozó rendeletet alkotni, hanem csak mérlegelése szerint abban az esetben és ezen belül is olyan mértékben, amely a helyi viszonyok alapján indokolt.

A rövid távú szálláskiadással kapcsolatos konfliktusok hátteréről a múlt héten írtunk bővebben. A téma azzal robbant be a köztudatba, hogy az asztalra került egy javaslat, amelynek értelmében  egységesen 120 napra korlátozták volna a rövid távú kiadást egy éven belül Budapesten. Ez végül lekerült az asztalról, helyette a lehetőség önkormányzati hatáskörbe adását ígérte meg a kormány, ennek ágyaz meg a friss törvényjavaslat.

Az apartmankiadásban érdekelt szervezetek érthető módon nem örülnek a fejleményeknek, de Budapest általunk megkérdezett polgármesterei (pártállástól függetlenül) és Karácsony Gergely egyaránt üdvözölték a készülő javaslatot. Karácsony már programjában is megígérte az Airbnb típusú szálláskiadás szigorúbb szabályozását – a javaslat értelmében erre a fővárosi önkormányzatnak önmagában csak kevés területen lesz lehetősége, de koordinációs funkciót ettől függetlenül elláthat a budapesti kerületek között.