Előd
9 °C
17 °C

Brutálisan zuhant a brit GDP a járvány miatt

2020.07.14. 20:09

Példátlan ütemben, 19,1 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) a májussal zárult három hónapban a koronavírus-járvány reálgazdasági hatásai miatt - közölte kedden a brit statisztikai hivatal (ONS), írja az MTI.

A statisztikai hivatal szerint májusban 1,8 százalékkal nőtt ugyan havi összevetésben a brit gazdaság teljesítménye,

de a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések miatt a brit gdp értéke a februárban - a korlátozások bevezetése előtti utolsó teljes hónapban - mért szintnél így is 24,5 százalékkal alacsonyabb volt.

A brit kormány március utolsó hetében vezette be a szinte teljes gazdasági zárlattal járó korlátozásokat. A májussal véget ért három hónapban intenzíven gyorsult a visszaesés üteme: az ONS felülvizsgált keddi adatai szerint a február és április közötti három hónapban 10,8 százalékkal, a márciussal zárult háromhavi időszakban 2,2 százalékkal csökkent a brit GDP-érték.

Ráadásul a májusban mért 1,8 százalékos havi összevetésű GDP-növekedés is messze elmaradt az elemzői várakozásoktól: az előrejelzések konszenzusos átlaga a brit hazai össztermék 5 százalékos havi emelkedését valószínűsítette arra a hónapra.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy számításai szerint a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye a májussal zárult három hónapban 18,9 százalékkal, a termelőágazatoké 15,5 százalékkal, az építőiparé 29,8 százalékkal zuhant. A vizsgált időszakban mért összágazati GDP-zuhanás nem volt váratlan, hiszen a felülvizsgált adatok szerint márciusban 6,9 százalékkal, áprilisban példátlan ütemben, 20,3 százalékkal esett vissza havi összevetésben a brit gazdaság teljesítménye.

Londoni elemzői várakozások szerint a brit gazdaság az idei év egészét súlyos recesszióban tölti. Az Office for Budget Responsibility (OBR) keddi átfogó tanulmányában három előrejelzési forgatókönyvet dolgozott ki, és mindhárom 10 százaléknál nagyobb mértékű GDP-zuhanást feltételez 2020-ra.

Az OBR szerint ez azt is jelenti, hogy mindhárom változat alapján a brit gazdaság teljesítménye az idén 300 éve nem mért ütemben csökken.

  • A cég központi forgatókönyvében az idei évre 12,4 százalékos GDP-visszaesés, 2021-re ugyanakkor 8,7 százalékos gazdasági növekedés szerepel.
  • A kedvező előrejelzési forgatókönyv 10,6 százalékos visszaesést valószínűsít 2020-ra, a jövő évre pedig meredek, 14,5 százalékos növekedéssel számol.
  • Az OBR negatív prognózisváltozata ugyanakkor 14,3 százalékos idei GDP-zuhanást tartalmaz, és 2021-ben is csak 4,6 százalékos növekedést tart lehetségesnek a brit gazdaságban.

Az OBR központi forgatókönyve szerint a brit közfinanszírozási szektor idei nettó hiteligénye 322 milliárd font (127 ezer milliárd forint) lesz, ami 16 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánynak felelne meg. A cég kiemeli, hogy békeidőben szintén 300 éve nem volt példa ilyen magas deficitre Nagy-Britanniában. Az előrejelzés szerint ebben a környezetben a 2020-2021-es pénzügyi év végére - hatvan év óta először - 100 százalék fölé emelkedik a hazai össztermékhez mért brit államadósság-ráta.

Egy másik londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a keddi GDP-adatismertetés után összeállított előrejelzésében közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék 2020-ban 11,6 százalékkal zuhan. Az elemzőik szerint túlzottan derűlátóak voltak azok a várakozások, amelyek V alakú növekedési pályát valószínűsítettek, vagyis azzal számoltak, hogy a meredek visszaesést ugyancsak éles ívű fellendülés követi.

A Capital Economics elemző cég számításai szerint a második negyedévben még akkor is 20 százalék körüli ütemben zuhanhatott a brit hazai össztermék az első három hónaphoz képest, ha júniusban 10 százalékkal emelkedett a GDP-érték havi összevetésben.