Tüntetést szerveznek a postások

2020.07.14. 16:08

Elégedetlenek és tüntetést szerveznek a postás szakszervezetek szombaton 11 órától a budapesti, Vám utcai minisztérium elé. A postai dolgozókat képviselő szervezetek eredetileg 15 százalékos bérfejlesztést kértek a Magyar Postától, a tárgyalásokon azonban mindössze egy egyszeri, szenioritás alapú juttatást ajánlottak nekik.

A szombati demonstrációnak lehet folytatása is, mint az érintett egyik szakszervezettől megtudtuk, sokan sztrájkot sürgetnek, ha nem közelednek az álláspontok, ugyanakkor a fokozatosság elvét szeretnék betartani.

A tüntetéshez a szakszervezetek a területfoglalási engedélyt már meg is kapták ezer emberre, ugyanakkor a szervezők szerint ennél akár még többen is lehetnek, a dolgozók jelentős része ugyanis fel van háborodva a Magyar Posta ajánlatán, sok postást várnak vidékről is.

Frissítés: Megkeresésünkre reagált a Posta is. Szerintük "a magyar állam nem tud pénzt adni a Postának, mert Brüsszel erre nem adott engedélyt." A Posta vezetője arra kéri a postásokat és a szakszervezeteket, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben. "Keressék meg a Bizottságot, az európai parlamenti képviselőket és a Bizottság hazai képviseletét."

Azt írják, hogy a Magyar Posta azért van nehéz helyzetben, mert az Európai Unió által meghatározott kompenzációs összeg nem fedezi az egyetemes szolgáltatói kötelezettségek ellátásához kapcsolódó többletterheket.

"A Nemzeti Vagyon Kezeléséért felelős Tárca Nélküli Miniszter pedig hiába kezdeményezte az Európai Bizottságnál egy új keretszabályozás megteremtését. A százalékos mértékű bérfejlesztés akkor lenne megvalósítható jelen helyzetben, ha az egyetemes postai szolgáltatások ellátásához szükséges teljes körű anyagi támogatás biztosított lenne. A Posta tudomásul vette, hogy a szakszervezetek az ajánlatot nem fogadták el. A tárgyalások jövő héten folytatódnak" - áll a válaszukban.