Gyöngyi
4 °C
14 °C

A Posta kitart amellett, hogy az EU miatt nincs pénz béremelésre

2020.07.17. 12:17 Módosítva: 2020.07.17. 13:11

Nincs forrás a bérek emelésére az európai uniós szabályozások miatt - közölte a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán. A Posta egyébként az Indexnek is úgy nyilatkozott, hogy az uniós keretösszegek miatt nem tudnak több pénzt adni az alkalmazottaknak, amikor beszámoltunk róla, hogy tiltakozást szerveznek a postás szakszervezetek szombaton 11 órától a budapesti, Vám utcai minisztérium elé, és a sztrájkot sem tartják kizártnak.

Schamschula György az interjúban azt mondta, hogy a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az EU emiatt olyan támogatási rendszer hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat.

A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi

– mondta Schamschula. Hozzátette, hogy a bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi le a növekedést.

A posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz

- mondta a posta igazgatója, megjegyezve, hogy a postai szolgáltatók a világon mindenhol "szenvednek", mert az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek, és a csekkforgalom is hanyatlik. A tárgyalásokat hétfőn folytatják, a vezérigazgató reméli, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel.

(MTI)