Befejezte az LMP vizsgálatát az ÁSZ

2020.08.04. 11:36 Módosítva: 2020.08.05. 15:11

A Lehet Más a Politika 2017-ben a gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható gazdálkodás feltételeit - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ szerint a párt 2018-ban a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozási környezetét a jogszabályi előírások alapján kialakította. Továbbá azt írják: „az LMP a 2017-2018. évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírások szerint készítette el, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, amelyek közzétételével a párt a nyilvánosságot és a saját tagságát is megtévesztette."

A Lehet Más a Politika 2017-ben 173,7 millió Ft, 2018-ban pedig összesen 195,1 millió Ft központi költségvetési támogatásban részesült - teszik hozzá. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében.

„A Lehet Más a Politika 2017-ben és 2018-ban a könyvviteli nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette. 2017-ben a párt számviteli szabályozási környezete nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint a könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét. 2018-ban a magánszemélyek adománya és a tagdíjak tekintetében analitikus nyilvántartást nem vezetett, ezáltal a könyvvezetése nem volt szabályszerű. A magánszemélyektől kapott adományok adatait bizonylat nélkül rögzítette a számviteli nyilvántartásában, így nem igazolta, hogy ezen adományok a Párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak. 2018-ban a teljesítésigazolás nélkül történt kifizetések miatt nem igazolt továbbá, hogy a kifizetéseket a Lehet Más a Politika a feladatellátásaira fordította" - fűzték hozzá. 

Hangsúlyozták továbbá: „a párt a 2017-re és 2018-ra vonatkozó pénzügyi kimutatásainak adatait, a jogszabályi előírások ellenére szabályszerű könyvvezetéssel nem támasztotta alá, így a Lehet Más a Politika pénzügyi kimutatásai alapján nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte. A Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján közzétett pénzügyi kimutatás adatai – szabályszerű könyvvezetés hiányában – nem mutattak valós képet a párt működésének vagyoni és pénzügyi helyzetéről."

Az ÁSZ azt írja, a törvényi előírásnak megfelelően a jelentéstervezetet észrevételezésre megküldték az LMP társelnökeinek, akik nem tettek észrevételt, nem vitatták az ÁSZ megállapításait. A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ öt javaslatot tett az LMP társelnökeinek, akiknek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Korábban egyébként több ellenzéki párt gazdálkodását is problémásnak találta az ÁSZ, az erről szóló írásunkat itt olvashatja. 

Az LMP közleményben reagált az Állami Számvevőszék megállapításaira, azt írják:

Az LMP – Magyarország zöld pártja tudomásul veszi az Állami Számvevőszék megállapításait, de vitatja azokat, és fenntartja, hogy nem tévesztette meg sem a nyilvánosságot, sem pedig saját tagságát.

Az LMP számára az átlátható, tiszta és jogszerű gazdálkodás központi kérdés, ezért a párt 30 napon belül elkészíti az ÁSZ által kért intézkedési tervet.