A Mastercard fontos csatát nyert a fizetési világháborúban

2020.08.21. 15:40
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az amerikai Mastercard 2,85 milliárd euróért megvásárolhassa a dán Nets azonnali fizetéssel foglalkozó leányvállalatát. A sztori magyar szempontból azért pikáns, mert a dán cég platformján épülz az azonnali fizetési rendszer (AFR), amelynek egyik nem titkolt célja az amerikai nagy kártyacégek (Visa, Mastercard) visszaszorítása volt.

Az Európai Bizottság itt olvasható közleménye szerint jóváhagyta azt, hogy az amerikai Mastercard felvásárolja a dán Nets azonnali fizetési üzletágát. A dán iparági kiválóság platformján épült a szlovén és a magyar azonnali fizetési rendszer is.

Mindez azért érdekes hazai szemmel, mert az AFR bevezetésének egyik nem titkolt célja az volt, hogy a hazai elektronikus fizetésekben ne maradjon fenn ennyire domináns szerepe a két nagy amerikai kártyatársaságnak, a Visának és a Mastercardnak.

A dealt már egy éve bejelentették, de a bizottságnak voltak aggályai. Ezek feloldására a Mastercard és a Nets felajánlotta, hogy a Nets Realtime 24/7 technológiájának forgalmazására, szállítására, eladására, fejlesztésére, módosítására, vagy egyéb módon történő felhasználására globális licencet adjon át egy megfelelő versenytárs vásárlónak. 

Margrethe Vestager
Margrethe Vestager
Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

A jóváhagyást végül valóban ehhez a feltételhez kötötte az Európai Bizottság, ezért  Margrethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős ügyvezetője szerint

A vállalatok és a polgárok versenyképes és innovatív fizetési megoldásokat keresnek banki tranzakcióikhoz. Ez az összefonódás,eredeti formájában jelentősen csökkentené a versenyt, de a mostani határozat biztosítja a hatékony verseny megőrzését, és elősegíti a valós idejű fizetési infrastruktúra új szolgáltatójának megjelenését az Európai Gazdasági Térségben ".