Elektromos, önjáró és okos – ilyen lesz az új Ikarus

2020.09.15. 08:15

Elektromos hajtású, önjáró autóbusz-alvázcsalád fejlesztését kezdte meg az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem konzorciuma. A másfél milliárd forint költségű projekthez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) 841 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyertek. 

ik-jarmutechnika-01-big-700x467
Fotó: Ikarus Járműtechnika

Két és fél év a fejlesztésre

A tervek szerint 2023. március 31-én záruló fejlesztéssel az alvázcsalád tagjaira különböző hosszúságú és eltérő felhasználói igényeket kiszolgáló autóbuszok épülhetnek. Első körben négy alvázat készítenek, egyet csuklós kivitelben, kettőt városi szóló busz méretben, illetve egy továbbit teljes felépítménnyel, hogy azt valós forgalmi körülmények között is tesztelhessék. A cél az, hogy az önjáró, vagyis motorral és akkumulátorral együtt megépülő alvázak rugalmasan alkalmazkodjanak a vevői igényekhez.

A jövő megérkezett

Moór Gyula, a projekt szakmai vezetője a smart megoldásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az 5G-kommunikáció révén a járművek városi közlekedésben való részvételének optimalizálásával az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők lesznek. Az Óbudai Egyetem a kutatás-fejlesztési projekten belül felméri a közösségi közlekedésben részt vevő szolgáltatók és a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, illetve elkészíti az okosbusz és az intelligens szervizrendszer közötti állandó kommunikációs kapcsolatot.

A mostani rendszereknél jóval fejlettebb elektronikus kommunikációban gondolkodunk, a járműre az intelligens szervizrendszer segítségével folyamatosan rálátnánk, így az esetleges meghibásodásoknál azonnal birtokában lennénk a javításhoz szükséges információknak. Emellett a működési paraméterek, telítettségi és forgalmi adatok is online módon figyelemmel kísérhetők lennének a buszok és a központ közötti oda-vissza kapcsolatnak köszönhetően.

Kapcsolódó

Ikarus-rajongók, ide!

Új farmotoros Ikarust találtak

Az Ikarus Járműtechnika Kft. – a Műszertechnika-Holding Zrt. leányvállalataként – a régi autóbuszgyár területén működik a székesfehérvári ipari parkban.