Ősszel a parlament elé kerülhet az elektronikus fizetést ösztönző törvénycsomag

2020.09.16. 13:24

Az államnak évente 400 milliárd forintjába kerül a készpénz kezelése, ezért a lakosságot visszafogottabb készpénz-használatra akarják rábírni. A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint nincs konszenzus arról, hogyan lehetne ezt megoldani, de azt látják, hogy nem tiltással kell elérni a célt. 

Gion Gábor a Világgazdaság üzleti reggelijén úgy vélekedett, hogy a csodafegyver az elektronikus fizetés szélesebb körű kiterjesztése lehet. Ezért ősszel a parlament elé kerül egy olyan pénzügyi digitalizációs törvénycsomag, amely az elektronikus fizetés további térnyerését segíti elő. A pénzügypolitikus elmondta, hogy a formálódó szöveg még egyeztetés alatt áll, de annyi már bizonyos, hogy januártól minden online pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét. 

vg
Fotó: vg.hu

Gion Gábor szerint ennek egyik legnagyobb akadálya eddig az a tévhit volt, hogy nagyon magasak a költségek, noha ezek számottevően csökkentek az elmúlt években.

A lakosság jelentős része nem érzi, milyen drága a készpénz, azt viszont érzékeli, hogy költségekkel jár, ha bankon keresztül bonyolítja le a pénzügyeit. 

A Pénzügyminisztérium ezért – a bankszövetség javaslatcsomagját is figyelembe véve – összeállított egy banki javaslatcsomagot, amely csökkenthetné a lakossági terheket.  Az államtitkár nem közölt részleteket, de annyit elárult, hogy a kormányzati egyeztetésen kialakult az egyetértés abban, hogy javaslatuk elemeit milyen határidőkkel kívánják megvalósítani.

A járványhelyzet egyébként egyértelműen segítette a pénzügyi digitalizáció erősödését. Barta Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy az elektronikus fizetések aránya 2030-ra a jelenlegi 15-20 százalékról 45-50 százalékra emelkedhet.