Bernát, Felícia
EUR 384,34 Ft
USD 363,62 Ft
7 °C
31 °C

A magyar gazdaság már túl lehet a mélyponton

ALR 4556
2020.09.22. 15:46
A hazai GDP 2021-től növekedhet, igaz, sok múlik azon is, hogy milyen lesz a vírushelyzet, valamint le kell-e állítani megint a gazdaságot vagy sem.

Továbbra is megoszlanak a vélemények arról, milyen alakú lehet a kilábalás, és milyen hatása lehet a koronavírus-járványnak a gazdaságra, ha tovább romlik a helyzet. Igaz, a kormány úgy számol, hogy a tavaszihoz hasonló gazdasági leállás nem lesz, de látható, hogy a járvány második hulláma már most jóval több megbetegedést eredményezett, és ha még jobban terjedni kezd, az magától hozhat bezárásokat, ha például egy nagyobb gyárban üti fel a fejét a fertőzés – mondta Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője a cég keddi sajtótájékoztatóján.

A koronavírus-járvány kirobbanását követően továbbra is az a legnagyobb kérdés, hogy a mostani problémák csak időlegesen zökkentették ki, vagy új pályára állították a gazdaságokat. Az optimistább forgatókönyv szerint V alakú lehet a kilábalás, melynek alját az év második vagy harmadik negyedévében érhetjük el, jövőre viszont már a korábbi szintekre és növekedési pályára kerülhetünk vissza

– mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

A jelenlegi problémák a 2008-as válsághoz mérhetők, ám a leginkább borúlátók szerint még jobban elnyúlhat a kilábalás, legrosszabb esetben akár egy évtizedig is, mint az 1929-es krachot követően. Az Equilor vezető elemzője szerint a jelenleg elérhető adatok alapján azonban ez a verzió kizárható, mivel az első mélypontot valószínűleg elértük az első fél évben, és onnantól felfelé indultak a reálgazdasági mutatók. Ugyanakkor a V alakú mellett a W alakú kilábalás sem zárható ki, amennyiben a gazdaságok újra bezárkóznának.

75,9 százalékra emelkedhet az év végére a GDP-arányos államadósság

Magyarországra is jelentős hatással volt eddig a pandémia, a gazdaság összes szereplőjét érintette, a második negyedévben 13,6 százalékkal esett vissza a hazai GDP: termelési oldalon az ipar 20,1, ezen belül a feldolgozóipar 21,7, a szolgáltatási szektor pedig 12,2 százalékkal csökkent. A háztartások és a lakosság fogyasztása 8,6 százalékkal mérséklődött, aminek legfőbb oka a turisták elmaradása volt. Az Equilor szerint 5 százalékkal eshet a GDP az idén, ám 2021-ben 4,5, 2022-ben pedig 4 százalékos növekedés várható. Az államháztartási hiány 8 százalékos lehet, míg a GDP-arányos államadósság 75,9 százalékra emelkedhet az év végén, jövőre azonban csökkenhet az adósság.

Hazánkban ráadásul erősödött az inflációs nyomás, és ebben szerepet játszott a forint jelentős gyengülése is. A kamatszint azonban nem süllyed tovább az Equilor szerint, és ha az infláció élénkülése tartós lesz, 2021 utolsó negyedévében kamatemelésre is sor kerülhet. Egyébként kedden volt kamatdöntési ülése a jegybanknak, azonban a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton.

Ami a koronavírust illeti, a vakcináról is beszéltek az Equilor szakértői. A fejlesztés alatt álló ellenszerek száma meghaladja a 130-at, míg a harmadik fázisban, a humántesztelés alatt álló vakcinák száma 38. Jelenleg három ismert oltóanyag létezik, amely korlátozott használat mellett megkapta a helyi hatóságok jóváhagyását, ebből kettő kínai, egy pedig orosz fejlesztés.

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági, árfolyam- és alapkamat-előrejelzései (forrás: MNB, KSH, Equilor):

 Magyarország 2019 (%) 2020-as előrejelzés (%) 2021-es előrejelzés (%) 2022-es előrejelzés (%) 
 Reál GDP változása  4,9 -5,0 4,5 4,0
 Fogyasztói árindex változása  3,4 3,4 3,2 3,2
 Államháztartási egyenleg  -2,0 -8,0 -4,0 –3,0
 GDP-arányos államadósság  66,3 75,9 75,5 74,4

(Borítókép: Index)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás