Bajban az Alföldvíz

2020.09.28. 17:03

Várhatóan november közepéig újabb közgyűlést hív össze az Alföldvíz Zrt. A tulajdonosok többsége tartózkodott a cég pénteki közgyűlésén, ahol a cég mérlegbeszámolójának elfogadása és a társaság alaptőkéjének leszállítása volt a két fő napirendi pont – tudatta az MTI a közműcég közleménye alapján.

A pénteki közgyűlésre elkészített előterjesztés szerint a cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A Békés, Csongrád–Csanád, Bács–Kiskun és Hajdú–Bihar megyékben szolgáltató Alföldvíz nem lát más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a több mint 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítását 1,25 milliárd forintra. Emellett számottevő értékű saját részvényét is bevonná a pénzügyi mérleg javítása végett. A mérlegbeszámoló-tervezet szerint az Alföldvíz üzemi tevékenységének eredménye 2019-ben 647,8 millió forint veszteség, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint.

Kapcsolódó

Nem tudni, hogy miből lesz ivóvíz az Alföldön

Veszteségesen kell működnie az Alföldvíznek, de senki nem akarja állni a cechet.

Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,7 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a részvényesek elutasították.

Az Alföldvíz Zrt. 131 településen lát el vízközmű-szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátásáról gondoskodik. A legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik. Az állami tulajdonrész 28 százalékos.