Zuhan a görög GDP

2020.10.05. 15:22

Görögország bruttó hazai terméke 8,5 százalékkal csökkenhet idén az athéni költségvetési tanács jelentése alapján – adta hírül a távirati iroda. A görög pénzügyminisztérium hamarosan benyújtja a parlamentnek a büdzsé tervezetét, ehhez készített jelentést a költségvetési tanács, amely szerint az idei zuhanás után jövőre már számottevő, 7,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak.

Kapcsolódó

Az IMF még rugdossa, a piacok már megszerették Görögországot

Pusztán a kötvényhozamok alapján Görögországot ma már kevésbé tartják kockázatosnak, mint Magyarországot, de a növekedés ellenére 2060-ig nyöghetik a válságot.

Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta az idei 18,6 százalékról 2021-ben 16,5 százalékra mérséklődik Görögországban a prognózis szerint. Egy minapi adat szerint a 25 év alattiak körében júniusban 39,3 százalék volt a munkanélküliség mértéke.

Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő a közelmúltban jelentette be, hogy Görögország 18 vadászgépet vásárol a francia Rafale-tól, valamint hadihajókkal és helikopterekkel bővíti hadseregét. Emellett 15 ezer új hivatásos katonát toboroznak a következő öt évben, és megerősítik a nemzeti védelmi ipart. A görög kormányfő szerint a fejlesztésekkel új munkahelyek ezrei jönnek létre.