Jóárasított albérletek a piacon

DSC 4765
2020.10.06. 08:33
A magyar albérletpiacon a bérlők vannak kedvezőbb helyzetben, a bérleti díjak pedig tovább csökkennek – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

 

 

  • Az országszerte kiadó lakások bérleti díjának alakulását bemutató KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a csökkenés éves összevetésben.
  • Az országos átlagot meghaladó mértékben tavalyhoz képest 10,2 százalékkal csökkentek a budapesti lakbérek.
  • Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon pedig 3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak,
  • a dél-dunántúli térségben pedig 0,8 százalékos volt a visszaesés.
  • Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a Közép-Dunántúl kiadó lakásainál 0,2 százalékos emelkedés történt,
  • az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni.

Zuhanás Budapest belsejében

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja:

Az albérletpiacot a járvány miatti gazdasági bizonytalanság határozza meg.

Ebben a helyzetben pedig a tulajdonosok kénytelenek voltak engedni a díjakból. 

A bérletidíj-csökkenés a legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban volt a leglátványosabb.

Budapesten belül augusztusban a pesti belső kerületekben estek a legnagyobb mértékben a bérleti díjak, 12,7 százalékkal kerültek lejjebb éves szinten.

A korábbi években ezek a kerületek – többek között az V., a VI. és a VII. – voltak a legdrágábbak, azaz a magasabb árszintről nagyobb mértékű zuhanás következett be. A szóban forgó sztárkerületekben végbement csökkenésben fő szerepet kapott, hogy az ezer főre jutó kiadó lakások száma augusztusban messze ott volt a legnagyobb, ez pedig a bérlőknek kedvez.

Több éve nem voltak ilyen olcsón elérhetőek az albérletek

A lakbérindex az országszerte elérhető kiadó lakások bérleti díjának augusztusi változását mutatja, de az ingatlan.com adataiból kiderül az is, hogy:

szeptember végén átlagosan 140 ezer forintért lehetett használt lakást bérelni Budapesten.

Ez egyben azt is jelenti, hogy több mint három évvel ezelőtti szintre süllyedt az átlag. Legutóbb hasonlóan olcsón 2017-ben és korábban lehetett albérlethez jutni a fővárosban.

Szeptember végén a legdrágább városrészek közé tartozó V. kerületben 180 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, a XIII. kerületben 140 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. A legolcsóbb a viszonylag szűk kínálattal rendelkező XXIII. kerület, ahol az átlagos díj 100 ezer forint.

(Borítókép: Index)