Teréz
1 °C
14 °C

Csökkenhet a minimálbér növekedési üteme

2020.10.07. 08:54

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek közepette sok vállalatnak a kereslet visszaesésével és a forgalom csökkenésével kell számolnia, ezért a bizonytalan kilátások miatt fokozott óvatossággal nyúlnak a béremelés eszközéhez. Győrfi Zoltán, a ProfitLine.hu elemzője emlékeztetett rá, hogy  a 2018-ban kötött bérmegállapodás a munkaadók és munkáltatók szervezetei között 2020-ig szólt, így jelenleg nincs kőbe vésett szám a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről.

Bár 2021-ben is számíthatunk a minimálbér emelkedésére, ám ez várakozásaim szerint alacsonyabb mértékű lehet az elmúlt években megszokott 8 százalékos tempótól. De arra számítok, hogy a minimálbér az inflációt meghaladóan fog emelkedni, azaz a reálbérnövekedés-szintű lesz.

Az elmúlt években jelentős bérdinamika jellemezte Magyarországot, mind a bruttó, mind a nettó munkabérek komoly emelkedést mutattak, amihez jelentősen hozzájárult a minimálbér számottevő növekedése. 

Kapcsolódó

Népszavazás döntött a világ legmagasabb, 1,4 millió forintos minimálbéréről

Genfhez kötődik, ahol nemcsak az óránkénti minimálbér rendkívüli mértékű, de a megélhetés költsége is.

Ha megnézzük az elmúlt évek hazai alapbérváltozásait, akkor a következő számokat látjuk:

  • 2018. évi minimálbér összege: 138 000 forint;
  • 2019. évi minimálbér összege: 149 000 forint  (8 százalékos növekedés az előző évhez képest);
  • 2020. évi minimálbér összege: 161 000 forint  (8  százalékos növekedés az előző évhez képest).

A garantált bérminimum összege pedig éves bontásban a következő volt:

  • 2018. évi garantált bérminimum összege: 180 500 forint;
  • 2019. évi garantált bérminimum összege: 195 000 forint (8 százalékos növekedés);
  • 2020. évi garantált bérminimum összege: 210 600 forint (8 százalékos növekedés).

Jól látható az adatokból, hogy az elmúlt két évben egyaránt 8 százalékos növekedés volt mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum összegében, de a jelenlegi helyzetben sokkal inkább a meglévő munkaerő megtartása és az elbocsátások elkerülése a cél. Ehhez számos kormányzati ösztönző és válságkezelési mechanizmus is segítséget nyújt. Mindemellett a járványhatás miatt is jó néhány szektorban (például a turizmusban és a vendéglátásban) megszűnt a korábbi  munkaerőhiány miatt kialakult béremelési kényszerhelyzet. 

infláció
Fotó: Profitline

Ha ránézünk az inflációs folyamatokra, akkor azt látjuk, hogy jelenleg Magyarországon az infláció a 4 százalékos szinthez közelít, és az MNB inflációs prognózisa szerint jövőre várhatóan a 3,4–3,6 százalékos sávban lehet a fogyasztói árindex.

Ha tehát tippelni kellene, hogy mennyi lesz a minimálbér 2021-ben, akkor most azt mondanám, hogy valahol a 166 000–168 000 forintos tartományba várom, de erről még hosszas és parázs viták lesznek, és az utolsó pillanatokban, csak év végén születik meg a végeredmény

– vélekedik a közgazdász, figyelmeztetve, hogy néhány nehéz hónap jön, és nagy csatára kell felkészülni.