Elvesztette a személyijét? Ingyen pótolja otthonról!

2020.10.12. 16:27

Egyre inkább jellemző az emberekre, hogy online intézik a hétköznapi ügyeiket, legyen szó vásárlásról, átutalásról, és ezt a folyamatot a koronavírus-járvánnyal járó korlátozások még inkább felgyorsították. Hamarosan pedig ahhoz sem kell már kimozdulni otthonról, hogy valaki bejelentse az új lakcímét vagy éppen pótolja elhagyott eSzemélyi igazolványát, jogosítványát, útlevelét.

Az elvesztett, ellopott igazolvány a korábbi okmánnyal közel megegyező adattartalommal pótolható a magyarorszag.hu oldalon, és azok kérhetik:

  • akiknek az új típusú igazolványa nem tartalmaz tároló elemet (chip), ilyenek a határidő nélküli érvényességű okmányok;
  • akiknek az okmány tároló eleme (chip) nem tartalmazza az ujjnyomatát;
  • akik korábban hozzájárultak az ujjnyomatuk személyiadat- és lakcímnyilvántartásban történő tárolásához.

Az elhagyott okmány évente egyszer pótolható ingyenesen, ahogy 18 év alatt sem kell érte fizetni. Azonban a korábbi okmányhoz rendelt szolgáltatások (e-aláírás, időbélyegzés szolgáltatás, vészhelyzet esetén értesítendő személyek telefonszáma) nem lesznek automatikusan elérhetőek, a funkciók visszaállítását ugyanis személyesen kell intézni.

Ami az online lakcímbejelentést illeti, a lakóhelyet, tartózkodási helyet, és az ezekben bekövetkezett változást kizárólagos tulajdonosként, haszonélvezőként vagy a „szállásadó” hozzájárulásával lehet bejelenteni. Más esetben lakáshasználatára vonatkozó okiratot, igazolást kell csatolni a kérelemhez

– közölte a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ).