Öt-hat héten belül eltűnhet néhány angol futballklub

K EPA20200301081
2020.10.13. 13:43
Jelentős összegeket csoportosítana át a Manchester United és a Liverpool javaslata, amely alapjaiban reformálná meg az angol labdarúgást.

Néhány angol futballklub „eltűnik öt-hat héten belül”, hacsak nem kapnak pénzügyi támogatást

– idézi a BBC Nigel Travist, a Leyton Orient elnökét. A nagy múltú londoni csapat a League Two-ban szerepel – ez az angol labdarúgás negyedik vonala a Premier League, a Championship és a League One után. Travis EFL-klubokat említett, azaz a Premier League-ben szereplő csapatokra nem vonatkozik az állítása. Szerinte a Liverpool és a Manchester United reformterve egy „nagyszerű javaslat” az angol futballpiramis átalakítására.

A brit sajtót az elmúlt napokban körbejárta a két sztárcsapat közös javaslata, amely az élvonal megújításáról, létszámának csökkentéséről szólt, maga a Premier League azonban nem örült a terveknek, nem ért egyet vele.

Mit talált ki a Pool és az MU?

Reformtervük szerint

  • a 2022/23-as szezontól kezdve a PL-ben csak 18 együttes szerepelne a jelenlegi 20 helyett;
  • csak két biztos kieső lenne, a harmadik legrosszabb helyen végző csapat osztályozót játszana;
  • a Championshipben, League One-ban és a League Two-ban 24-24 csapat szerepelne – ahogy most is;
  • eltörölnék a szuperkupát (Community Shield);
  • a PL-csapatok nem vennének részt a Ligakupában;
  • a PL-nek továbbá a televíziós jogdíjak negyedét át kellene adnia az Angol Labdarúgóligának (EFL);
  • az EFL kapna további 250 millió fontot amolyan gyorssegélyként a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére;
  • az angol labdarúgó-szövetség (FA) kapna 100 millió fontot a kieső bevételekre;
  • valamint kilenc klub kapna „speciális szavazati jogokat” bizonyos ügyekben.

Csak a tévés jogdíjak negyede több száz millió fontban mérhető: 2019-től három szezonra több mint 12 milliárd fontos szerződést kötöttek a meccsek közvetítéseire – ez szezononként 4,2 milliárd fontot jelent. A legutóbbi szezonban a bajnok Liverpool 175 millió fontnyi tévés pénzt zsebelt be, 100 millió alatt pedig csak a két utolsó (Watford, 98; Norwich, 95) helyezett klub kapott.

Ha a klubok nem kapnak semmit hamarosan, csapatok fognak megszűnni, várakozásaim szerint 5-6 héten belül

– jelentette ki Travis a BBC egyik rádiójának. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy ez nem a koronavírus-járvány okozta pandémiának köszönhető, az angol labdarúgás krízise évekkel korábban kezdődött. Szerinte

a csapatok háromnegyede már a pandémia előtt is veszteségesen működött.

A járvány csak súlyosbította a helyzetet, amit most meg kell oldanunk – tette hozzá.

A javaslatot az EFL nyilván támogatja, hiszen nekik kedvez, a Premier League irányítói viszont ellenzik, mert szerintük az abban szereplő számos, önálló javaslat megvalósulása „káros hatással lenne a játékra”.

Oliver Dowden sportért felelős kulturális miniszter a Sky Newsnak egyértelműen nemtetszését fejezte ki a felvetéssel kapcsolatban, szerinte ez egy hatalmi harc része, és nem jól átgondolt tervről, hanem az erőfölény érvényesítéséről szól. A politikus szerint jogosan merül fel most újra az igény arra, hogy ellenőrizzék a labdarúgás vezetésének tevékenységét és a sportág irányítási rendszerét.

Amennyiben ilyen háttéralkuk zajlanak a sportágban, muszáj a labdarúgás irányítása mögé néznünk

– idézi a minisztert az MTI. Dowden szerint nagy baj van a sportágban, ha ilyen helyzetben a klubok, a PL és az EFL nem tudnak együtt, közösen fellépni. A tervet nem csupán a PL ellenzi, hanem a futballszurkolók országos szövetsége is.

(Borítókép: Fred a Manchester United (b) és Dominic Calvert-Lewin az Everton játékosa (k) az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. március 1-jei mérkõzésén a liverpooli Goodison Parkban.

MTI/EPA/Peter Powell)