Milliárdok jutnak a haszonállatok járványvédelmére

2020.10.14. 11:51

A baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására az Agrárminisztérium kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot. A Vidékfejlesztési Program keretében a gazdák ez év májusától pályázhattak. Két pályázati körben több mint háromszáz kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forintnyi igénnyel – olvasható az agrártárca honlapján.

Kapcsolódó

Teljes sertéstelepeket is el kellett már altatni

Súlyos állapotban találtak több sima sertést is, de hivatalosan csak vaddisznókban találtak eddig a sertéspestisből, aminek a terjedését az emberek gyorsíthatják. Nagy az óvatosság.

A beérkezett támogatási kérelmek közül csaknem kétszáz esetben született pozitív döntés; mintegy 2,5 milliárd forintnyi támogatási összegről döntött az Irányító Hatóság, a pályázatok elbírálása még folyamatban van. Az Agrárminisztérium közleményében azt írta: várhatóan támogatást kapnak mindazok, akik a pályázat benyújtásához szükséges kritériumoknak megfelelnek, így az eredeti forráskeret is növelhető. 

A pályázattal a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, így különösen állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, felújítása támogatható. Emellett az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközöket, gépeket is lehet vásárolni.