Lépett a kínai bankfelügyelet, bánta egy óriásbank

2020.10.18. 14:51

7,3 millió jüan bírságot szabott ki a kínai bankfelügyelet (CBIRC) a China Construction Bankra (CCB), Kína második legnagyobb bankjára, amely egy a négy nagy állami tulajdonú pénzintézetből. A CBIRC közölte: a CCB sencseni fiókhálózata illegális eszközökön keresztül jutott vagyonelemekhez, így körülbelül egymillió jüannyi vagyont elkoboztak tőlük – írta a Portfolio.hu a Reutersra hivatkozva.

Kapcsolódó

30% kamat? Rettentő dolog jöhet Kínában

A kínai árnyékbankrendszer kilépett a fényre, és förtelmes látványt nyújt. Olyan ez, mint a Quaestor, csak sokkal nagyobban: boldog-boldogtalan átláthatatlan pénzügyi termékekbe fektet, abban a hitben, hogy ha baj lesz, úgyis megmenti a kormány. Amiből valóban baj lehet.

A felügyelet megállapította azt is, hogy a bank számos rejtett kockázat mellett működött, hibásan adminisztrálták hiteleiket, és a kkv-knak allokált kölcsönök  egy részét teljesen másra használták, mint amit feltüntettek. Az ügyben a személyes felelősséget is vizsgálták: a sencseni fiókhálózatnál négy banki tisztségviselőt is megbüntettek.