Sláger a Vaterán a maszk és a kézfertőtlenítő

2020.10.24. 10:11

A vaterás keresések alakulása tükrözi a magyarországi járványhelyzet alakulását: júliusban, a koronavírus visszaszorulása alatt a szájmaszk szó csupán a kilencedik leggyakrabban begépelt keresőszó volt az oldalon, míg augusztusban már a hetedik, szeptemberben és az októberben pedig a negyedik helyre lépett elő.

A koronavírus első hulláma során a maszkok, gumikesztyűk és más gyógyászati segédeszközök forgalma több mint két és félszeresére nőtt a járvány előtti hetekhez képest a Vaterán. Szeptember első felében – derül ki az Indexnek is eljuttatott közleményből –, a járványügyi szigorítások bejelentésekor újabb roham indult ezekért. A második hullám szeptemberi kialakulása óta másfélszer annyi ilyen termék fogy az oldalon, mint az év elején.

Az élelmiszer és háztartási vegyiáru kategória (amelyben tisztító- és fertőtlenítőszerek is találhatók) forgalma 80 százalékkal múlta felül a járvány előtti időszakot, de a jelenleg is zajló második hullámban is mintegy 20 százalékkal magasabb forgalmat bonyolít.

Ahogy minden hónapban, októberben is a különböző gyűjtemények (például érme, bélyeg, képregény) és antik tárgyak tették ki a Vatera forgalmának mintegy harmadát. Még szeptemberben és októberben is jól fogytak a szerszámok és kerti eszközök, amelyek egyébként az első járványhullámban szintén slágerterméknek számítottak.

Az iskolakezdés nyomán újból nőtt a tranzakciók száma a számítástechnika kategóriában. E kategória forgalma egyébként márciusban és áprilisban volt a legmagasabb, amikor például a webkamerák hiánycikknek számítottak. Tavasszal a kijárási korlátozások miatt pörgött fel a sport- és fitneszeszközök forgalma, amely mostanra már kezd lecsengeni, de még így is jelentős számban fogynak a sportcikkek a hirdetési oldalon.

Az állattartással kapcsolatos termékek és állateledelek vaterás beszerzése az első hullám alatt vált népszerűvé: a nyári hónapok lecsengése után a második hullám alatt első hullám alatti forgalmat produkálnak. A top 20-as keresési lista egy másik fontos belépője a kutyaház, amelyre szeptember óta érkezik kiemelkedő számú keresés a Vaterán.

A bútorok és lakberendezési tárgyak forgalma csupán a kijárási korlátozások első hetében csappant meg, és szinte rögtön visszaállt a járvány előtti számokra, szeptember óta pedig a járvány előtti heteknél is nagyobb forgalmat generál.