Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Átrendezheti a biztosítási piacot, ha kivonul az Aegon Magyarországról

2020.10.27. 13:21

Eladó az Aegon kelet-európai tevékenysége – idézte a Reuters értesülését a Portfolio, megemlítve, hogy korábban már a Bloomberg is közölt hasonló információt. A hírügynökség szerint a holland tulajdonú Aegon előzetes egyeztetéseket tartott a kelet-európai érdekeltségei értékesítéséről. A biztosító a magyar mellett a lengyel, a román és a török piacon is aktív, míg a cseh és szlovák érdekeltségeit 2018-ban adta el 155 millió euróért az NN Biztosítónak. 

Magyarországon az Állami Biztosító megvásárlásával lépett piacra az Aegon 1992-ben, majd az itteni tevékenységét ugródeszkaként használta ahhoz, hogy a régióban további akvizíciókat hajtson végre.

A Reuters által mintegy 650 millió euróra taksált tranzakció iránt három jelentős piaci szereplő is érdeklődik, de akár magyar vásárló fantáziáját is megmozgathatja az ügylet, mivel az ország – az Allianz mellett – legértékesebbnek tekinthető biztosítójáról van szó. A hírügynökség

a potenciális érdeklődők között említette a holland NN és a belga KBC mellett a német Allianzot is. 

A megnevezett biztosítók nem kommentálták az értesülést, a KBC-t pedig egyelőre nem érte el a Reuters. A hírügynökség felidézte Lard Friese vezérigazgató augusztusi nyilatkozatát is, amiben a cégvezető arról beszélt, hogy át szeretné tekinteni a társaság húsz piacát a biztosító tőkéjének megerősítését célzó erőfeszítések részeként. Az Aegon tevékenységének kétharmadát az amerikai piac teszi ki, ahol a Transamerica brand révén van jelen. Az idei első félévben 30 százalékkal csökkent a (tisztított) adózás előtti nyeresége.

A Portfolio szerint Magyarország harmadik legnagyobb biztosítója, legnagyobb lakásbiztosítási állománya, nyolcadik legnagyobb alapkezelője és harmadik legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára kerülne új kezekbe, ha az értesülésnek megfelelően tulajdonost váltanának a holland Aegon NV megmaradt közép- és kelet-európai érdekeltségei.