16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Karácsonyi vásárhiány tizedelheti a kézműveseket

2020.10.29. 15:50 Módosítva: 2020.10.30. 15:24
A Vörösmarty téri vásár elmaradásával nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kézművesek, akik szinte egész évben erre készültek. Sokan az interneten próbálják eladni portékáikat, de ez nem egy átlagos kézműves terepe. Az már látható, hogy nem mindegyik manufaktúra fogja ezt az évet túlélni.

„Egész évben erre az időszakra készülünk” – mondta az Indexnek Horváth Mónika grafikus, a mankabymonika.hu tulajdonosa. A különböző kézműves termékeket gyártó vállalkozónak minden évben a karácsony környéke a főszezon.

Az éves bevételünk nagy részét, közel háromnegyedét a karácsonyi forgalom adja ki

– tette hozzá.

Mivel az sejthető volt, hogy a koronavírus-járvány miatt ez lesz, már idejében „rágyúrtak” a webshopra, az online értékesítésre, viszont azt egyelőre még csak nem is sejti, hogy a bevételkiesés mekkora részét tudja majd ellensúlyozni az online értékesítésből.

A netre költözik a Vörösmarty tér

A járvány az egészségügyi szakemberek előzetes becslései és a kormányzati nyilatkozatok szerint az adventi időszakban, azaz várhatóan november végén és decemberben fog tetőzni, ezért az operatív törzs iránymutatását is figyelembe véve a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják a Vörösmarty téri vásárt. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) közleménye szerint a vásárra jelentkező kézművesek és iparművészek többségének van webshopja, ahol a vásárlók online ki tudják választani az ajándékaikat.

„A BFTK támogatja a hazai kézműveseket ebben a nehéz helyzetben, ezért a megsegítésükre kampányt tervez, amelynek keretében arra kérjük a lakosságot, hogy az idei ünnepekre is kézműves termékeket vásároljanak és ajándékozzanak” – idézik Faix Csabát, a szervezet ügyvezetőjét.

Március óta ezen dolgoztak

A Magyar Kézműves Szövetség tagjai szomorúan fogadták a vásár elmaradását, ezért útnak indították a „Vörösmarty téri utazóládát”. Az utazóládába összegyűjtöttek néhány portékát azokból a tárgyakból, amelyeket megvásárolhattak az érdeklődők az adventi forgatagban. A kézművesszövetség közel 60-70 alkotót foglal magában, több mint 100 család és közel 500 ember dolgozik manufaktúráikban.

Körülbelül 45-50 standunk lett volna a Vörösmarty téren, március óta ezen dolgoztunk

– mondta az Indexnek Sziffer Péter, a kézművesszövetség alelnöke. A manufaktúrák által legyártott kézműves termékek nagy részét eleve a karácsonyi vásárokra gyártják, így óriási érvágás számukra, hogy elmarad a vásár. Többen megpróbálják portékájukat online értékesíteni, de nincsenek könnyű helyzetben, hiszen tagjaik közül sokan korábban nem rendelkeztek webshoppal.

Maradt még hely a Bazilika előtt

Cikkünk megjelenését követően az Advent Bazilika sajtóosztálya arról tájékoztatta az Indexet, hogy amennyiben a hatósági szabályozás máshogy nem rendelkezik, a szervezők a legkörültekintőbb biztonsági intézkedések mellett megrendezik a Szent István téri karácsonyi vásárt. A magyar kézműves kiállítóhelyek nagy része már elkelt, de korlátozott számban tudnak még jelentkezőket fogadni.

Sziffer Péter bízik benne, hogy a Bazilika előtti vásár meg lesz tartva, ahogy – a bevásárlóközpontokon túl – lesznek vásárok például Debrecenben és Szegeden is, nem beszélve a bécsi vásárról, amelyet, úgy fest, szintén megtarthatnak.

Viszont hiába rendezhetik meg ezeket a vásárokat, a legtöbb kézművesnek ez nem segítség.

„Azt gondolnánk, hogy maradnak más vásárok a kézműveseknek, de a karácsonyi rendezvények nagy részére már nem lehet jelentkezni. A bécsi vásárra, illetve a nagyobb külföldi vásárokra a jelentkezések már áprilisban lezárultak, a nyár folyamán elfogynak a helyek” – fogalmazott Sziffer Péter.

„Keressenek minket!”

A Vörösmarty teret rengeteg külföldi is felkeresi a karácsonyi forgatagban, de Sziffer szerint a vásár nem csak külföldieknek szól, sőt! „Rengeteg magyar vásárlónk van, és amióta kiderült, hogy elmarad a vásár, napi több telefont is kapnak tagjaink, hogy a termékeiket hol tudják majd megvásárolni” – mondta. Hozzátette, hogy továbbra is várják az embereket a jövő évben, annak ellenére, hogy az idei vásár elmarad.

Mi vagyunk, létezünk, próbáljuk ezt túlélni. Nem mindegyik manufaktúra fogja ezt az évet túlélni, ez most már biztos

– mondta Sziffer Péter, aki azt tanácsolja a vevőknek, hogy próbálják őket keresni az interneten, és vásároljanak tőlük karácsonykor, „mert így tudunk fönnmaradni, hogy jövőre is ki tudjunk nyitni”.  • Hírek
  • Hírek