Egészségre káros potencianövelőket tiltott be a Nébih

2020.11.04. 20:04 Módosítva: 2020.11.04. 20:04

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai gyógyszerhatóanyagot mutattak ki a Lak.I Medical Kft. által forgalmazott négyféle, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót, hogy a termékeket azonnal vonja ki a kereskedelmi forgalomból és hívja vissza a fogyasztóktól – közölte a Nébih.

Kapcsolódó

Rákkeltő fekete szezámmagot hív vissza a Nébih

A fogyasztása hosszú távon növelheti a daganatos megbetegedések esélyét.

A hatóság egyúttal végleg megtiltotta az érintett termékek: a Red One Plus, a Diablo Extra, a Maraton Classic és a Cold Power étrend-kiegészítők további forgalmazását is.

A Lak.I Medical Kft. által forgalmazott termékekben talált gyógyszer-hatóanyagokról közölték, hogy a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiségét, míg a tadalafil ezt meghaladta, a vizsgálat ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is kimutatott.

img 20201016 113113 2
Fotó: nebih.gov.hu

Kiemelték, hogy 

az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és magyarországi szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszerhatóanyag felhasználása tilos.

Az ellenőrzött termékek a jelölésük alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, a vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ez a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősülnek. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak.

Kapcsolódó

Betiltották a veszélyes hamisított potencianövelőt

Használata komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak – figyelmeztet a Nébih.

A forgalmazó ellen jelenleg is eljárás folyik, mivel a Gold Power elnevezésű étrend-kiegészítő kapszulája is a most talált gyógyszerhatóanyagokat tartalmazta. A hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá büntetőfeljelentést tesz.

Kapcsolódó

Kilencszer adott pénzt csaló ismerősének

A tatabányai férfi potencianövelő üzlettel kecsegtette partnerét.