Mire elég a kormány lakásfelújítási támogatása?

shutterstock 521782957
2020.11.21. 09:30
Szinte egy komplett ház felújítására elég lehet hatmillió forint, amelynek felét az állam akár vissza is utalhatja. Száz négyzetméteres házunk 5,2 millióból újult meg teljesen.

Most már biztos, hogy lesz jövőre lakásfelújítást támogató program, amelynek keretében a felújítási költségek felét, legfeljebb hárommillió forintot az állam utólag megtérít. Nem kell hozzá túl sok minden, csak egy gyerek meg a lakás, ház, amelyre ráfér a felújítás. Meg pár millió forint, mert első körben felújítani kell, majd a számlák és szerződések birtokában kérhető a támogatás

Mielőtt nekiállnánk bárminek is, érdemes átnézni, hogy valóban támogatja-e az állam a felújítási elképzeléseinket. Ezek az alábbiak:

  • közműbekötés;
  • fűtés korszerűsítése;
  • új kazán vagy bojler beszerzése;
  • külső vagy belső szigetelés;
  • galéria vagy beltéri lépcső beépítése;
  • tetőcsere, tetőfelújítás;
  • nyílászárócsere;
  • napelemes rendszer beépítése;
  • garázs felújítása;
  • nyári konyha felújítása;
  • festés, mázolás;
  • bizonyos asztalosmunkák.

Biztosan van olyan felújítási munka, amelyik vagy belefér ezekbe, vagy nem. Ilyen lehet például a terasz felújítása, ami ugyan nincs a listán, viszont ha a terasz tetejére feldobnánk egy-két napkollektort, máris beljebb vagyunk.

Vagy nem.

Mivel a támogatás kiutalása előtt leellenőrzik, mire is kérjük a pénzt, a hatóságnak biztosan van mérlegelési jogköre. Ennek alapján pedig meg is lehet tagadni a támogatás kiutalását, mondván, a terasz burkolása és az örökzöld növények beszerzése nem tartozik a napkollektor telepítésének körébe. Vagyis érdemes alaposan megfontolni, mibe is vágunk bele.

De mi fér bele a felújításba?

A támogatás hárommillió forint, tehát a teljes költség hatmillió forint lehet. A költségeket meg kell osztani fele-fele arányban munkadíjra és alapanyagra. Vagyis az sajnos nem jön össze, hogy bevásárolunk a barkácsáruházban hatmillió forintért, majd otthon a sógorral és a szomszéddal összebütykölünk valamit, és visszakérjük ennek felét. A támogatás ugyanis másfél millió forint alapanyag, másfél millió forint munkadíj. Vagyis ha aranykezű ezermesterként magunk újítanánk fel a házat, akkor eleve csak 1,5 millió forint támogatással számolhatunk.

Hatmillió forintból még úgy is elég sok mindent meg lehet csinálni, hogy a felét munkadíjra kell költeni.

Az alábbiakban egy ház felújításán keresztül igyekszünk meg bemutatni, mi mindenre elég ez a pénz. 

„Itt lakom, látod, ez az a ház”

A házunk egy száz négyzetméter alapterületű, meglehetősen rossz állapotban lévő épület. A két gyereknek és a szülőknek saját hálójuk van, emellett egy nagy nappali és konyha alkotja a lakórészt, plusz fürdőszoba és különálló vécé. Annak érdekében, hogy a nappali a lehető legnagyobb legyen, néhány válaszfalat ki kell venni.

  • A tetőt nem kell cserélni – egyébként ez a költség önmagában felemésztené a hatmillió forint jó részét.
  • A villanyvezeték öreg, vakolatba ragasztott alumínium.
  • A vízvezetéket nem kell cserélni, sem áthelyezni.
  • A fűtést konvektor adja, ezt kazánra és radiátorra célszerű kiváltani.
  • Cserélni kell a nyílászárókat, a hat ablakot és az öt ajtót, valamint a bejárati ajtót.
  • A járólapot és a parkettát fel kell szedni, és újat lerakni, festeni kell.

A munkálatok

Számításainkhoz egy felújító cég, a Repain Istvan Kft. részletes árlistáját használtuk fel. Azt vettük alapul, hogy nem szembesülnek a szakik a felújítás során meglepő dolgokkal, ami persze szinte lehetetlen. Az alapanyagokat javarészt a cég szerzi be, mi vásároljuk a burkolatot, az ablakokat, ajtókat, a kazánt, a kapcsolókat, a konnektorokat, lámpákat. A cég számai nettó árak, ezt a végén szorozzuk fel az áfával.

A felújítás mindig rombolással kezdődik. A bontásban a legdrágább tétel a festés előkészítése, azaz a régi festék lekaparása. Erre 130 ezer forint elmegy legalább, de ha tapétát is kell vakarni, ennél is jóval több lehet. Az ablakok, ajtók kivétele, a csempe felverése, a régi parketta, padló felszedése egyenként 30–60 ezer forint, együtt hozzávetőleg 350 ezer forint.

Bosszantó, hogy már ennyit költöttünk, és most néz ki a legrosszabbul az otthonunk.

A következő nagy tétel a villanyszerelés. A vésés, vezetékezés és kábelezés több mint 400 ezer forintot emészt fel, emellett a biztosítószekrény beszerzése és beszerelése is jelentős tétel, így a villanyszerelés több mint 500 ezer forint anyagokkal együtt. Hét plafonlámpával, hozzájuk való kapcsolókkal és megfelelő számú konnektorral számoltunk. Ez a költség még nem tartalmazza magukat a szerelvényeket és azok berakását, ami plusz 50 ezer forint munkaköltség.

Szintén komoly tétel a fűtéskorszerűsítés. A régi konvektorok leszedése nem tétel, de a radiátorok beszerzése, a csövek kiépítése szintén majd 500 ezer forint. Jelentős költséget jelent a burkolás: a fürdőben, a vécében és a konyhában összesen 40 négyzetmétert kell leburkolni – padlón és falon. Ez 400 ezer forint. A laminált padló lerakása 200 ezer forint. A festés önmagában is nagyon nagy költség, a mi konzervatív számításunk szerint 720 ezer forint, és akkor fehér lesz minden fal. A kazán felszerelése, az ajtók, ablakok berakása, a szaniterek helyükre szerelése egyenként kisebb tétel, együtt több mint 350 ezer forint.

Burkolatok, egyebek

Járólapot, laminált padlólapot és csempét úgy választottunk, hogy nem a legolcsóbb, de messze nem a legdrágább darabokat választottuk: a járólapra 9000, a fali csempére 6000 forintot szántunk, a laminált padló viszont szerencsére mindig akciós a barkácsáruházban, ezért ezt 3000 forintért tudtuk beszerezni. Ablakból, beltéri ajtóból a legolcsóbb darabokat választottuk, így előbbire összesen 220, utóbbira a bejárati ajtóval együtt 200 ezer forintot költöttünk. Hét darab csillárra, függőlámpára összesen 100 ezer forintot költöttünk. A konyha kiépítését most nem vettük számításba, hiszen egyéni, hogy milyen gépek vannak már meg, és melyekből kell újat beszerezni.

Ha szigetelni is szeretnénk a házat, az a listaár szerint több mint 1,5 millió forintba kerül. Ez ugyanúgy nem fér bele a teljes felújításba, ahogy a már említett tetőcsere. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha csak részfelújításban gondolkodunk, mondjuk a nyílászárók cseréje, a napkollektorok felszerelése mellett simán belefér a ház külső szigetelése a büdzsébe.

Ha már mindennel kész vagyunk, még egy kis forrást biztosítani kell a sitt elszállítására, illetve olyan apróságokra, amelyekről menet közben elfeledkeztünk. Ilyen például a szegélylécezés, a lábazat, a redőny újramázolása, ha már új az ablak, illetve a kis mütyürök, akasztók, virácserepek és karnisok, függönyök. Ezt most nem összesítjük.

A számla vége

A teljes költség mindösszesen, szigeteléssel együtt kicsivel 7,5 millió forint alatt lesz. Ez azt jelenti, hogy a komplett projekt nem kivitelezhető, illetve itt tudjuk az állammal felesben állni a költségeket.

Ebben az esetben az állam visszafizet hárommillió forintot, nekünk pedig 4,5 milliót kell hozzátennünk.

Ha nem akarunk eddig elmenni, szigetelés nélkül mindösszesen 5,2 millió forint lesz a költségünk. Ebből munkaköltség 2,8 millió forint lesz, a maradék pedig az egyéb anyagköltség. Vagyis remekül ki tudjuk használni mind az anyagköltség révén igénybe vehető 1,5 millió forintot, mind a munkadíjból visszakérhető 1,5 milliót.

Természetesen aki újított már fel házat, lakást, az pontosan tudja, hogy a valódi költség a tervezettnél úgyis magasabb lesz, mert vagy menet közben jut eszünkbe valami plusz – mondjuk annyira szép a járólap, hogy a teraszt is gyorsan leburkoltatjuk, és akkor már jól nézne ki valami napellenző, vagy akár téliesíteni is kellene egy füst alatt –, vagy kiderül, hogy extra problémákat is meg kell oldani – például a vízcsövek mégsem megfelelőek, vagy egy válaszfalat újra kell rakni, át kell helyezni. Akárhogyan is alakul, ez a támogatás az egyetlen, amelyet minden család igénybe vehet, amelyik gyereket nevel.

(Borítókép: Shutterstock)