Helyhiány szüli a sátorkórházakat

2020-10-28T014848Z 1924823348 RC2DRJ950O7O RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.11.24. 11:57
A piac gyorsan reagált: fellendült a sátrak gyártása és hirdetése.

A Texas és Mexikó határán levő El Paso újra a címlapokra került. A határváros tavaly augusztusban azzal küzdötte fel magát a hírekbe, hogy egy gyűlölet-bűncselekmény elkövetésekor 20 ember életét vesztette, 26-an pedig megsebesültek a helyi áruházban kitört lövöldözés során.

Az idei év sem alakul jobban El Pasóban. Amerikában általában, de Texasban különösen erős harmadik hullám tapasztalható a Covid–19-világjárvány kapcsán az utóbbi hetekben. Ennek következtében a helyi egyetemi kórház, a Texas Tech University Health Sciences Center megtelt koronavírusos betegekkel, így nem maradt más hátra, sátorkórházat kellett létesíteni az intézmény parkolójában.

A személyzetet és a felszerelést Texas állam biztosította, méghozzá átvezénylés révén. A helyzet azonban cseppet sem megnyugtató, azóta ugyanis elkezdtek ideiglenes hullaszállítókat toborozni. Amíg nem lesz elég önkéntes jelentkező,  az El Paso Times híradása szerint  a Nemzeti Gárdát is bevetik e célból.

A helyszínen nemcsak mobil kórház, hanem mobil hullaház is van, amelynek működését jelenleg hűthető kamion-utánfutókkal oldják meg. Erről a megye első embere, Ricardo Samaniego számolt be, azt is hozzátéve, hogy a fizetés kifejezetten csábító, 27 dollár (nagyjából 8100 forint) óránként, vagyis a helyi minimálbér közel háromszorosa a hullaszállító idénymunkások juttatása.

A magas halálozási számok ellenére El Pasóban jelenleg nincsenek kijárási korlátozások, azok bevezetését csak most tervezik, mivel közeleg a hálaadás napja, ami a nagy családi összejövetelek ideje Amerikában. 

Amerikáról lévén szó, a hírre természetesen gyorsan reagált a piac is, beindult ugyanis a kórházi sátrak gyártása és hirdetése. Néhány élelmesebb vállalat, mint például a Base Camp Services, 72 órán belül ígér szállítást. Ennyi idő alatt, honlapjuk szerint, akár kulcsrakész sátorkórházat építenek fel bárhol az országon belül, sőt akár külföldön is, ha  erre lenne szükség.

A helyi Walmart áruház pedig, ahol tavaly a lövöldözés volt, megkezdte az otthon is (!) elvégezhető Covid-gyorstesztek házhoz szállítását, méghozzá nem is akárhogy: 

DRÓNOKKAL!

(Borítókép: Koronavírusos betegek részére felállított sátor El Pasóban 2020. október 27-én. Fotó: Paul Ratje / Reuters)