200 milliós eurós munkahelyvédelmi hitelt vesz fel az uniótól a magyar kormány

2020.11.30. 09:33

Kedden utalja Magyarországnak Brüsszel az európai munkahelyvédelmi program keretében jóváhagyott, 504 milliós hitelkeret első részletét – értesült a Bruxinfo.hu.

A portál szerint az első részlet átutalása révén Magyarország

200 millió eurót (mai árfolyamon számolva mintegy 72,5 milliárd forintot) fog kapni. 

A bizottság november 24-én, sorrendben harmadszor bocsátott ki úgynevezett SURE-kötvényeket. Ekkor 8,5 milliárd euró értékben adtak ki papírokat, a folyósított összegeket öt tagállam között között osztják el. 

A összesen 100 milliárd euró értékű munkahelyvédelmi alapot (SURE) olyan részmunkaidős vagy rövid távú programok finanszírozására használják fel, amelyek azt célozzák, hogy

a cégeknek ne kelljen tömegesen elbocsátaniuk alkalmazottaikat a járvány miatt.

A Bruxinfo szerint ezzel a kormányok két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt ha nincs tömeges munkanélküliség, akkor a belső kereslet összeomlása is könnyebben elkerülhető, másrészt pedig a járvány utáni gazdasági újrainduláskor az üzleti vállalkozásoknak nem a nulláról kell majd újrakezdeniük. 

Eddig 18 tagállam igényelte az uniótól a gazdaságvédelmi forrásokat. Magyarország – brüsszeli források tájékoztatása szerint – eredetileg 1 milliárd eurónyi kölcsönre jelentett be igényt augusztusban.

Elhúzódó tárgyalásokat követően az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács végül 504 millió eurós kölcsönt hagyott jóvá.

Ebből érkezik meg holnap az első 200 millió euró.  

Az 504 millió eurós keret nagyjából felét az egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet majd felhasználni, míg a másik feléből a legnagyobb hányadot (113,7 millió euró) azoknak költségeknek a fedezésére fordítják, amelyeket a kormány február elseje óta költött munkavédelmi célokra.  

A kölcsönből az alábbi intézkedéseket tudja majd finanszírozni a magyar kormány:

  • Turisztikai célpontok kapacitásainak javításához nyújtott ideiglenes támogatás a meglévő munkaerő megtartása érdekében.
  • Ideiglenes támogatás élelmiszer-feldolgozó vállalkozásoknak, különösen önfoglalkoztatók és egyszemélyes cégek számára.
  • Ideiglenes támogatás a méhészeti szektorban.
  • Ideiglenes támogatás haltenyésztő vállalkozásoknak.
  • Azoknak a gyermektámogatási kedvezményeknek a kiterjesztése 2020. június 30-ig, amelyek a veszélyhelyzet alatt lejártak.
  • A munkavállalók tb-befizetésének felfüggesztése bizonyos szektorokban 2020 márciusa és decembere között, a költségeknek arra a részére, amelyek a munkaidő csökkentése vagy felfüggesztése miatt keletkeztek a cégeknek.
  • A képzési díjak befizetése alól a munkaadóknak 2020 márciusa és december között nyújtott mentességek.
  • A munkaadók által fizetett rehabilitációs hozzájárulási adó csökkentése bizonyos szektorokban 2020 márciusa és júniusa között.
  • Adómentesség nyújtása a kata-rendszerben adózó kisadófizetőknek 26 tevékenység esetében.
  • A kiva adóalapjából a személyi költségek kizárása bizonyos szektorokban 2020. március és június között.
  • Egyszeri átalányfizetés az egészségügyben dolgozóknak a járvány idején végzett többletmunka elismeréseként.
  • A járvány megfékezésére bevezetett különleges intézkedésekhez kötődő költségek az állami tulajdonú vállalatoknál.
  • A járvány megfékezésére bevezetett különleges intézkedésekhez kapcsolódó költségek és az állami tisztviselők egészségének megóvására meghozott intézkedések költségei.
  • A kórházakban az infrastruktúra és az ápolószemélyzet, valamint a betegek védelmében eszközölt beruházások költségei.
  • A kórházakban és más egészségügyi intézményekben a személyi védelmet szolgáló eszközök és berendezések közvetlen költségei.

 Magyarországnak a kölcsönt 15 éven belül kell majd visszafizetnie.