Már elérhető a Zöld busz program első járműbeszerzési pályázata

2020.11.30. 13:29

A kormány a Klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld busz programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését. A ma megjelent első, 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírásban a városi elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a hozzá kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére lehet majd támogatást igényelni – mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői közleményében.

A pályázat keretében a 25 ezernél több lakosú városokban a helyi személyszállítási közfeladatokat ellátó használt, korszerűtlen, rossz környezetvédelmi besorolású autóbuszok cseréjére nyílik lehetőség. A rossz károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátási jellemzőjű járművek helyett elektromos meghajtású autó- és önjáró trolibuszok beszerzéséhez és továbbfejlesztéséhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a városok és a közszolgáltatók. A mostani kiírás során a 2020–21. évi forrásokat összevonva 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére – ismertetik a közleményben.

Akár 50 busz beszerzésére is elég

Kaderják Péter úgy látja, hogy az első két évre szánt keret 40-50 darab elektromos autóbusz beszerzéséhez és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítéséhez elegendő támogatást nyújthat. A fejlesztések révén a városokban élők jobb minőségű tömegközlekedési eszközökön utazhatnak, csökkenhet a települési zaj- és levegőszennyezés.

Hangsúlyozzák, a Zöld busz program további célja hozzájárulni ahhoz, hogy a forgalomba álló járművek minél magasabb hazai hozzáadott értékkel rendelkezzenek. A pályázati felhívás közvetett módon elősegítheti a versenyképes szereplők piaci helyzetének javulását is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. január 4-től a támogatási keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2021. február 4-ig folyamatosan lesz lehetőség. A pályázati felhívás és mellékletei a Zöld busz program hivatalos weboldalán érhetők el – tájékoztatott az ITM.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön