Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Pokoli síszezonra készülhetünk

2020.11.30. 14:47

Továbbra is bizonytalan, hogy ki tudnak-e nyitni idén télen az európai síparadicsomok. Könnyen elképzelhető, hogy az egyes országokban eltérő feltételek mellett nyílnak majd meg a sípályák – adta hírül a CNN.

A beszámoló szerint a múlt hétig bezárólag a síiparban érdekeltek még reménykedtek abban, hogy a járvány ellenére jelentős látogatottsággal számolhatnak idén télen.

Európa vezető politikusai azonban úgy nyilatkoztak az utóbbi időben, hogy teljes a bizonytalanság:

  • Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyaránt azt javasolta, hogy az üdülőhelyek januárig mindenképpen maradjanak zárva a koronavírus miatt.
  • Emmanuel Macron francia elnök kedden úgy nyilatkozott: bár elképzelhető, hogy a síüdülőhelyek kinyitnak, az „lehetetlennek” tűnik, hogy a síszezon közben a felvonókat is beüzemeljék.

Az újabb fejlemények arra utalnak, hogy a síszezon legkorábban 2021 elején kezdődhet el, és még akkor is könnyen lehet, hogy az utolsó pillanatban érkeznek majd be a foglalások, vagy épp ekkor mondják majd le azokat.

A hírek kapcsán számos, a „síszektorban” dolgozó vezető adott hangot csalódottságának. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott, hogy

„pokoli síszezonra” kell felkészülni ezen a télen.

Bár a fentiek fényében elképzelhető, hogy számos síüdülőhely nem tud majd kinyitni, más helyeken valamivel biztatóbbak a jelek – egyelőre.

A belföldi sípályákról most még nem tudni, hogy mikor nyithatnak meg, de a héten már egy iskolásoknak szervezett programot említettek, eszerint Eplényben január 4-től lehet majd síelni.

Meg kell említeni továbbá azt is, hogy Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádiónak adott interjújában arra szólította fel a magyarokat, hogy ha lehet, akkor

ne számoljanak külföldi síelési lehetőséggel,

méghozzá azért, mert a korlátozások a síszezonban sem teszik majd lehetővé, hogy szigorú ellenőrzés és karanténkötelezettség nélkül külföldre lehessen utazni.

Ausztriában decemberben véget égnek a koronavírus-járvány miatti korlátozások, és decemberben elkezdődhet a síszezon is. 

A sípályák a jelenlegi információk szerint a szokásosnál három héttel később ugyan, de

december 17-én megnyílnak Ausztriában.

Svédországban már most nyitva állnak a sípályák, Svájcban pedig szintén megnyitottak néhány üdülőhelyet, bár ezeken még nem üzemel az összes felvonó.

Szlovéniában és Spanyolországban még nem tudni, mikor és milyen feltételek mellett nyithatnak meg a sípályák.

Olaszországban egyelőre arról nyilatkoztak, hogy Dél-Tirolban várhatóan megnyithatnak a sípályák, azzal a feltétellel, hogy a tartományon kívülről érkező látogatók csak negatív koronavírustesztet felmutatva léphetnek majd be.

Ezenfelül könnyen elképzelhető, hogy amennyiben meg is nyílnak a sípályák, a síelőknek számos korlátozást be kell majd tartaniuk.

Vélhetően előírják majd a kötelező maszkviselést a felvonókon és az üdülőhelyekhez tartozó vendéglátóipari egységekben és üzletekben, a kötelező távolságtartást, valamint a kabinos felvonóknál létszámkorlátozást vezethetnek be.  • Vennék
  • Hírek