Indul a téli élelmiszer-ellenőrzés is
Idén is elindítja a szokásos téli, főként a szezonális ünnepi termékekre koncentráló élelmiszer-ellenőrzési vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután erről döntött Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Idén nemcsak az élelmiszerek megfelelő minőségére, nyomon követhetőségére figyelnek majd az ellenőrök, hanem a higiéniai szabályok fokozott betartására is, amit a pandémia terjedésének megfékezése indokol.
Különös figyelem irányul a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítóira és forgalmazóira. Emellett ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és a gyümölcsárusok, valamint a piacokon édességet forgalmazók is.
Vizsgálják majd az édességeket, a szaloncukrokat, a bejgliket, a szezonális zöldségeket, a gyümölcsöket, a friss húsokat, a halakat, a haltermékeket, a füstölthús-készítményeket és a virslit. Idén is tervezik a boltokban kapható mák, dió, mandula és kókuszreszelék termékek laboratóriumi vizsgálatát.
Az idén elmaradó adventi és karácsonyi vásárok helyett fokozott hatósági figyelemre számíthatnak az AM szerint a házhoz szállítást végző cégek.
A tárca közleménye szerint az ellenőrzés a Nébih koordinációjával és a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével zajlik 2020. december 1. és 31. között.