Bevételeik 70–100 százalékát elvesztették a buszcégek

D MTZ20200104004
2020.12.08. 17:47

A Busz Transz Magazin olvasói körében végzett felmérése alapján a személyszállító vállalkozások, a buszos cégek az elmúlt három negyedévben bevételeik 70–100 százalékát veszítették el a járvány és az utazási korlátozások miatt – tájékoztatta az Új Média Kft. kedden az MTI-t.

A felmérésben 119 vállalkozás vett részt, 83 százaléka turisztikai célú személyszállítással foglalkozik. A többség kisvállalkozó, ötödrészük egy vagy legfeljebb két busszal dolgozik, 33,6 százalékuk legfeljebb 5, további 26,9 százalékuk maximum 10 járművet üzemeltet. Az érintett vállalkozások több mint kétharmadának nincs más jövedelemforrása. Az érintett cégek a megrendelések elvesztésére két jellemző választ adtak, az

alkalmazottaik elbocsátását, valamint a buszok kivonását a forgalomból.

A megkérdezettek 65,5 százaléka bocsátott el alkalmazottat, közülük 64,1 százalék a dolgozók több mint felétől vált meg, a megtartott munkavállalók 71,4 százaléka pedig jelenleg csökkentett munkaidőben dolgozik.

A felmérésben részt vett vállalkozások több mint fele a buszpark háromnegyedét kivonta a forgalomból, a járművek leállítása mellett sokan éltek az erőteljesebb lépéssel, azok eladásával is. A buszos vállalkozások 22,6 százaléka már adott el buszt kényszerből ebben az évben, további 54,8 százalék pedig tervezi, hogy megválik a munkaeszközétől

– írják a közleményben. A felmérés szerint azonban a helyzettől függetlenül a vállalkozók közel fele optimista, 42,7 százalékuk vallotta, hogy most ugyan nehéz a helyzete, de túl fogja élni ezt az időszakot. A többség borúlátóbb, a vezetők 43,6 százaléka kétségesnek látja, hogy a vállalkozása átvészeli ezt az időszakot. A vállalkozók 11,1 százaléka úgy gondolja, hogy cége tönkremegy. 

Az MTI beszámolójában olvasható továbbá, hogy a legtöbben elengedhetetlennek tartják az állami beavatkozást, egyebek közt a járulékok csökkentését, a bértámogatást, az iparűzési adó átütemezését, a gépjárműadó csökkentését a casco és a kötelező felelősségbiztosítás díjainak mérséklését, a hitelmoratórium alatt felhalmozódott kamatok elengedését, az útdíjak csökkentését vagy legalább a 2021-es díjemelés elhalasztását, az  éves autópálya-matricák érvényességének meghosszabbítását 2021-re – írják.

(Borítókép: MTI Fotós: Máthé Zoltán)